Veliki pomak: Naučnici otkrili zašto neki pacijenti imaju teške simptome - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Veliki pomak: Naučnici otkrili zašto neki pacijenti imaju teške simptome

Jedan od prvih pacijenata obolelih od koronavirusa u Australiji pokazao je imuno reakciju na tretman, što, prema rečima australijskog ministra zdravlja, predstavlja značajan korak u istraživanju i razvijanju vakcine protiv virusa COVID-19.

Virusom korona zaraženo je više od 180.000 ljudi u svetu, a umrlo je 7.184, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Dok se kod većine obolelih bolest manifestovala sa srednjim i slabim simptomima, i dalje je 20 odsto pacijenata u kritičnom stanju. Virus je bio fatalan u jedan odsto slučajeva, piše u izveštaju australijskih istraživača, prenosi Rojters.

Dok naučnici u svetu pokušavaju da razviju vakcinu što pre, istraživači Instituta za proučavanje infekcija i imuniteta “Piter Doerti“” u Australiji fokusirali su se na to da saznaju što više o samom virusu.

Analizirajući krv žene u četrdesetim godinama, otkrili su da imuni sistem odgovara na koronavirus identično kao na tipični grip.

Ovo saznanje pomoglo je naučnicima da shvate zašto se neki pacijenti oporave brzo, dok drugi imaju ozbiljne respiratorne probleme.

Prateći stanje pacijentkinje i njen imuni sistem, istraživači mogu da predvide kada će se ona oporaviti, a ovo saznanje, prema rečima ministra zdravlja Grega Hanta je veliki napredak.

“Istraživanje je pružilo mogućnost da se na najbrži način prati i predvidi terapija koja će pacijentu pomoći da se uspešno oporavi“”, rekao je Hant.

Širom sveta farmaceutske kompanije ubrzano rade na traženju vakcine i antivirusnih lekova koji bi sprečili širenje ove zaraze.

Danas objavljeno

Greške koje najčešće pravimo u kuvanju

Vanja A

Torta s bijelom čokoladom i jagodama koja se ne peče

Vanja A

Redovno sjedenje prekrštenih nogu loše za zdravlje

Vanja A

Ostavite komentar