Veliki pad potražnje za novim automobilima u EU - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Veliki pad potražnje za novim automobilima u EU

Potražnja za novim automobilima u EU izrazito je pala u prvoj polovini godine zbog pandemije virusa korona, a među zemljama s najvećim padom su Hrvatska, Španija i Italija, navodi se u izvještaju Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

Potražnja za novim automobilima u EU pada od marta kada su uvedene stroge mjere kako bi se suzbilo širenje virusa korona.

Građanima je ograničeno kretanje, a mnoge su kompanije zatvorene, uključujući i auto-salone.

Najveći je pad, za 76,3 posto zabilježen u aprilu kada su restriktivne mjere bile na snazi od prvog do posljednjeg dana.

Ublažavanje mjera u maju zakočilo je silazni trend, pa je tokom tog mjeseca potražnja smanjena 52,3 odsto, prenijela je Hina.

U junu su u 26 zemalja EU-a (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirana ukupno 949.722 nova automobila, 22,3 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.

Iako su auto-saloni ponovo otvoreni, potražnja se u prošlom mjesecu nije u potpunosti oporavila, navode iz ACEA.

Francuska je jedina zemlja u EU u kojoj je potražnja porasla, i to za za 1,2 posto zahvaljujući novim vladinim podsticajima za kupovinu automobila sa niskom emisijom štetnih gasova, uvedenim početkom juna.

Sva su vodeća evropska tržišta bilježila dvocifren pad potražnje, pri čemu je u Španiji i Njemačkoj potonula za trećinu, a u Italiji gotovo za četvrtinu.

U Hrvatskoj je u junu, prema podacima ACEA, registrovano 4.168 novih automobila, gotovo upola manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Nezavisne

Danas objavljeno

Test: Mercedes Benz EQA – ulaznica u svijet budućnosti

Vanja A

Opel Astra Sports Tourer njemačka varijanta Peugeota 308 SW

Vanja A

Honda predstavila inteligentna rješenja za “društvo bez sudara”

Vanja A

Ostavite komentar