9. Septembra 2022.

Veliki napredak u trci za spas karipskih korala

Big Portal

To je istorijski korak, za koji se istraživači nadaju da bi mogao da pomogne u revitalizaciji karipskih ekosistema. 

Elkhorn koral je nekada dominirao na Karibima. Ali, baš kao što drugi vitalni ekosistemi korala propadaju širom sveta, sada se retko viđaju u divljini. Ova vrsta je vrlo važna, a do sada je bilo poznato da ju je teško uzgajati u akvarijumima, odnosno u veštačkim uslovima. 

Zbog toga su naučnici bili oduševljeni kada su videli da je njihov reproduktivni eksperiment uspeo. 

„Kada se to konačno dogodilo, prvi osećaj je bio čisto olakšanje. Ovo je veoma važan korak u sprečavanju izumiranja korala elkhorn u državi Florida rekla je Keri O'Nil, viši naučnik koji nadgleda laboratoriju za mrešćenje akvarijuma u Tampi. 

Elkhorn je 14. vrsta koja je uspela u akvarijumu u laboratoriji Apolo bič, ali tim je smatra najvažnijom do sada. 

O'Nilova procenjuje da je ostalo samo oko 300 korala elkhorna u delu grebena Florida Kiz – ali eksperiment razmnožavanja, proizveo je hiljade novih mladih korala. Očekuje se da bi do 100 njih moglo da doživi zrelo doba. 

Ovaj koral uspeva na vrhu grebena, obično raste u dubinama vode manjim od 10 metara. To čini njihove kolonije ključnim za razbijanje velikih talasa. Tokom vrhunca sezone uragana, grebeni su mali, ali moćni saveznici koji štite obale Floride od olujnih udara, koji postaju sve veći kako nivo mora raste.Zagrevanje okeana je najveća pretnja koralimaZagrevanje okeana je najveća pretnja koralima

„Kako ovi grebeni odumiru, oni počinju da erodiraju i mi gubimo tu zaštitu, kao i sva staništa koja ovi grebeni pružaju ribama i drugim vrstama”, rekla je O'Nil.

„Sada ih je ostalo tako malo, ima samo nekoliko raštrkanih kolonija. Ali mi se zaista fokusiramo na njihovo obnavljanje”, dodala je.

Vesti iz akvarijuma na Floridi dolaze nakon što su naučnici početkom avgusta izvestili da Veliki koralni greben dostiže najveći obim koralnog pokrivača u poslednjih 36 godina. Ali izgledi za korale širom sveta nisu optimistični – studije su pokazale da bi klimatska kriza mogla da ubije sve koralne grebene na Zemlji do kraja veka.

Zagrevanje okeana je njegova najveća pretnja. Kako temperatura okeana raste, koral izbacuje simbiotske alge koje žive u njemu i proizvode hranljive materije. Ovo je proces izbeljivanja korala i obično se završava smrću korala.

Elkhorn, ima inače nisku stopu reprodukcije, samo jednom godišnje, pa je i genetska raznolikost veoma niska, što ih čini podložnijim bolestima.

U eksperimentu u laboratoriji iz 2021. godine, sredina je bila strogo kontrolisana da bi se imitirali prirodni uslovi. Koristeći LED svetla, naučnici su precizno imitirali Mesečeve cikluse i izlaske i zalaske Sunca, ali koral se nije razmnožavao.

Posle tog frustrirajućeg neuspeha, naučnici su uz podršku Nacionalnog centra za obnovu okeana i atmosfere i Nacionalne fondacije za ribu i divlje životinje, u akvarijumu na Floridi u avgustu uradili ono što su neke njihove kolege smatrali nemogućim.Uspeli su da rzmnože korale, tako što su bolje podesili smenjivanje obdanice i noći, kao i mesečeve cikluse.

Povećana otpornost na temperature  

„Ova vrsta posla je zaista važna. Korali odabrani za restauraciju mogli bi, na primer, biti otporniji na toplije temperature okeana i izbeljivanje, i pokazivati svojstva skeleta koja su u stanju da izdrže intenzivniju energiju talasa ili osobine koje bi ih mogle učiniti otpornijim na bolesti ili druge stresore iz okoline”, nada se Tomas Frejžer, dekan koledža za istraživanje okeanskih voda na Univerzitetu Južne Floride. 

Margeret V. Miler je ekolog koja se obnovom korala bavi više od dve decenije. Ona je koautor studije iz 2020. godine koja je otkrila da je stopa razmnožavanja elkhorna u Gornjoj Floridi Kis tako niska da bi to značilo da je vrsta već „funkcionalno izumrla” i da bi mogla da nestane za šest do 12 godina.U trci za obnavljanjem grebena, naučnici se slažu da je novo otkriće samo prvi korakU trci za obnavljanjem grebena, naučnici se slažu da je novo otkriće samo prvi korak

Milerova je rekla da je potrebno uraditi više istraživanja kako bi se sa sigurnošću tvrdilo da ova vrsta korala definitivno može da se razmnožava u laboratoriji, redovno i efikasnom kako bi se računalo na taj mehanizam njihovog očuvanja.

Elkhorn može da poraste i do 13 santimetara godišnje, što ga čini jednom od najbrže rastućih vrsta korala, a na osnovu zapažanja naučnika iz akvarijuma u Floridi, do postizanja zrelosti treba im tri do pet godina.

U trci za obnavljanjem grebena, naučnici se slažu da je ovo otkriće samo prvi korak.

„Zaista kupujemo vreme, kupujemo vreme za greben. Kupujemo vreme za korale. Postoji nada za koralne grebene. Nije sve izgubljeno. Međutim, moramo da napravimo ozbiljne promene u svom ponašanju da bismo spasili, ne samo lepe koralne grebene koji nas štite, već čitavu planetu”, zaključila je O'Nilova.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare