U Neum uplovio veliki kruzer sa više od hiljadu putnika, mještani protestuju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Neum uplovio veliki kruzer sa više od hiljadu putnika, mještani protestuju

U Neum je rano jutros nešto prije 7:00 sati uplovio kruzer “Bolette” u kojem se nalazi više od hiljadu putnika. Sa dužinom od 237 metara riječ je o najvećem brodu koji je uplovio u Neumski akvatorij.

Brod je na kružnom putovanju od Bahama, ima 12 paluba i može primiti 1.380 putnika. Riječ je također o prvom brodu koji je prošao ispod Pelješkog mosta.

U Neumu će se brod zadržati narednih 14 sati, a prema planu iz ovog bh. grada na moru će isploviti u 21:00 sat.

Air Draft ili visina od vode do najviše tačke na brodu je 48,1 metara, dok je najveća visina dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta 55 metara. Bruto tonaža broda je preko 62.000 BRT, a gaz 8,1 metara.

Iako je dolazak kruzera jedna vrsta reklame za Neum i promociju turizma, vlasti u ovom gradu negoduju zbog uplovljavanja ovog broda na bh. more.

Naime, kako javlja novinarka N1 načelnik Neuma, Dragan Jurković je rekao da će se ispitati ko je dao dozvolu da kruzer uplovi u ovaj bh. grad s obzirom na to da je, prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH donijelo odluku da brodovi ne smiju prelaziti u Neumski akvatorij.

“Mi smo ti koji smo zadnji saznali, nažalost, za uplovljavanje ovog broda i istražit ćemo ko je dao dozvolu za to. Neum je turističko mjesto, živimo do turizma i ne želimo ovakve brodove u Neumskom akvatoriju. Mislim da to nikome nije u interesu i nadam se da se to više neće događate i u skoroj budućnosti ćemo nadam se saznati ko je dao saglasnost za uplovljavanje ovog broda”, naveo je načelnik.

Na istom mjestu su se okupili i mještani koji nisu nimalo radosni zbog uplovljavanja kruzera i mirnim protestnim okupljanjem su poručili da se na ovaj način ugrožava ekosistem te poručili da je Neum biser i da treba čuvati bh. more.

N1

Danas objavljeno

Vatra ponovo buknula na jugozapadu Francuske, evakuisano 10.000 ljudi

M.

Snažan zemljotres pogodio Japan

M.

Rusija “zagrmila” na Ukrajinu: “Odmah zaustavite, stvarate katastrofu”

M.

Ostavite komentar