Veliki dio grada zatvara se za dizelaše, na udaru pola miliona vozila - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Veliki dio grada zatvara se za dizelaše, na udaru pola miliona vozila

U najvećem gradu Bavarske vlasti su postigle konsenzus i na pomolu su značajne promene. Minhen želi da još u velikoj meri ograniči kretanje dizelaša.

Od 1. februara 2023. dizel vozilima sa Euro 4 emisijskim standardom više neće biti dozvoljen ulazak u zonu niske emisije unutar Mittlerer Ringa. Ako se situacija sa zagađenjem okoline brzo ne popravi, zabrana će se od 1. oktobra 2023. odnositi i na dizel vozila Euro 5 norme.

“Srednji prsten” takođe bi trebalo da bude deo ekološke zone u budućnosti, što je ranije bilo isključeno. Trebalo bi i da postoje izuzeci za stanovnike i dostavna vozila.

To bi značilo da od 1. oktobra 2023. godine 140.000 vozila sa Euro 5 dizel motorima i lošijim Euro standardom od tog više ne bi smeli da voze Ringom i područjima u okviru njega.

Oko 30.000 pogođenih stanovnika gradskog jezgra i preduzetnika sa dozvolom za parkiranje ili dostavu robe pošteđeno je ove mere.

Zabrana dizelaša takođe će uticati na brojne putnike i posetioce iz prigradskog pojasa, koji čine veliki udeo gradskog saobraćaja, a govori se o gotovo pola miliona vozila.

Očekuje se da će gradsko veće u kome većinu imaju Zeleni i SPD odobriti zabranu već tokom ovog meseca.

Danas objavljeno

Svaki drugi vozač će do 2030. odustati od vozila u svom vlasništvu?

Vanja A

MH5 GTR je Manhartova čudesna kreacija na temu BMW-a M5 CS

Zeljka

SEAT slavi prvi milion prodatih SUV vozila

Zeljka

Ostavite komentar