Svjetski lideri stigli u Pariz: Poljupci, osmjesi i naoružanje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Svjetski lideri stigli u Pariz: Poljupci, osmjesi i naoružanje

Francuski predsednik Emanuel Makron pokazuje odbrambene kapacitete EU isticanjem u prvi plan evropske vojne saradnje na paradi povodom Dana pada Bastilje.

Francuski predsednik Emanuel Makron pokazuje odbrambene kapacitete EU isticanjem u prvi plan evropske vojne saradnje na paradi povodom Dana pada Bastilje.

Parada se danas održava u Parizu u znak sećanja na 14. jul 1789. godine kada je tvrđava-zatvor zauzeta tokom Francuske revolucije.

Kako navodi thelocal.fr, ova demonstracija vojne saradnje u okviru EU dešava se u trenutku narastajućih napetosti sa SAD.

Makronovi gosti na paradi na Jelisejskim poljima biće, između ostalih, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i još uvek aktuelna predsednica britanske vlade Tereza Mej.

Dan pada Bastilje biće obeležen i širom Francuske paradama, proslavama, vatrometima, a u samom Parizu će vatrogasci tradicionalno otvoriti vrata svojih stanica kako bi organizovali zabave sa građanstvom.

Biće održan i veliki koncert kod Ajfelovog tornja.

Navodi se da, ipak, današnja parada u prestonici Francuske ima širi politički značaj pošto je jačanje odbrambene saradnje jedan od glavnih ciljeva koje je Makron postavio u spoljnoj politici, a predsednik Francuske ne pokazuje bilo kakve znake kolebanja oko toga uprkos narastajućim političkim previranjima u Nemačkoj i predstojećem istupanju Velike Britanije iz Evropske unije.

Francuski sajt podseća da je Makron, koji zastupa ideju Evropske incijative za intervencije (E2I) koja bi preduzimala misije izvan nadležnosti postojećih struktura poput NATO, poručio u saopštenju izdatom uoči parade da je evropska saradnja na polju obrane ključna.

Na Jelisejskim poljima danas će prodefilovati vojne snage devet zemalja koje su pored Francuske deo E2I, uključujući Veliku Britaniju i Nemačku, a nebom će proletati nemački transportni avion A400M, španski C130 i dva britanska helikoptera “Činuk”.

U paradi će učestvovati pripadnici Francusko-nemačke brigada (BFA), koja ima 5.000 ljudi, a osnovana je 1989 kao simbol posleratnog jedinstva Francuske i Nemačke, pa sada proslavlja 30. godišnjicu.

Navodi se da će, uprkos tome, jedan od Makronovioh gostiju na paradi biti i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, što je znak da je Alijansa i dalje važna francuskom predsedniku.

Kako navodi francuski sajt, u paradi u centru Pariza učestvovaće oko 4.300 pripadnika oružanih snaga, 196 vozila, 237 konja, 69 aviona i 39 helikoptera.

Makron pokazuje “evropsku vojsku”

Devet učesnika, uz Francusku, Evropske inicijative za intervenciju, osnovane pre godinu dana na Makronovo insistiranje s ciljem razvoja “zajedničke strateške kulture”, biće predstavljene na paradi – Belgija, Velika Britanija, Nemačka, Danska, Holandija, Estonija, Španija, Portugal i Finska.

Nakon parade, Makron će doručkovati s predsednicima Finske, Portugala i Estonije, Saulijem Ninistom, Marselom Rebel de Sousom i Kersti Kaljuaid.

Takođe će biti prisutni nemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Holandije i Belgije, Mark Rute i Šarl Mišel, kao i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ministarke odbrane Španije i Danske, Margarita Robles i Trine Bramsen.

Veliku Britaniju će predstavljati i potpredsednik vlade Dejvid Lidington.

Na taj dan u gradovima su predviđeni vatrometi, ali se Francuska i dalje oporavlja od niza terorističkih napada od 2015. godine kada je stradalo nekoliko stotina osoba.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti – sloboda, jednakost i bratstvo (liberte, egalite, fraternite).

Izvor: Tanjug, Beta/AFP

Danas objavljeno

Zemljotres u Hrvatskoj, osjetio se i u BiH

Zeljka

Saradnja sa NATO prihvatljiva, ali ne i članstvo

M.

Različiti stavovi oko sertifikata za vakcinisane

M.

Ostavite komentar