16. Oktobra 2022.

Velike poplave, pronađena jedna žrtva

Big Portal

Delovi država Viktorija, Novi Južni Vels i Tasmanija, bili su pod upozorenjem zbog poplava nakon što je samo prošle nedelje palo više kiše na jugozapadu zemlje nego prosečno za ceo mesec, preneo je Rojters.

Istočne australijske države su već bile pogođene ozbiljnim poplavama početkom 2022. godine, jer je ta zemlja pod uticajem meteorološkog fenomena La Ninja, koji je doneo jake kiše.

“Australijanci su udruženi, pomažu jedni drugima i još jednom, u najgorim trenucima vidimo najbolje od australijskog karaktera”, kazao je Albaneze u Melburnu.

Premijer je naveo da je “veoma ozbiljan meteorološki događaj” pogodio urbane i regionalne opštine i da je 60 australijskih vojnika pomagalo u evakuacijama i postavljanju vreća sa peskom.

Albaneze je objavio da će država isplatiti po 1.000 australijskih dolara (620 američkih dolara) svakom Viktorijancu koji je ozbiljnije povređen ili kome je dom oštećen ili uništen.

U Viktoriji, gde su bile najgore poplave, fokus je ostao na severu, posebno u gradu Šeparton, gde je nekoliko hiljada stanovnika obavešteno da im je kasno da se evakuišu, jer je nivo vode porastao.

Video snimci na društvenim mrežama prikazali su stanovnike Šepartona kako čamcima prolaze kroz poplavljene ulice, dok je veliki deo grada pod vodom.

U Melburnu, hiljade stanovnika čistilo je mulj nakon što se reka Maribirnong izlila u petak, poplavivši predgrađa blizu centralnog poslovnog okruga.

U Novom Južnom Velsu, danas je na snazi bilo upozorenje u 74 mesta, dok je na Tasmaniji upozorenje izdato za 22 lokacije.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare