30. Jula 2020.

Velike mačke obilježavaju svoj dan, tigrovi na ivici opstanka

Big Portal

Osnovni faktori ugrožavanja tigrova su lov, pošto na crnom tržištu i dalje postoji potražnja najprije za krznom tigrova, i uništavanje njihovih staništa, što kasnije dovodi i do fragmentirane populacije.

Broj jedinki ove divlje životinje zadivljujuće ljepote u dvadesetom vijeku je smanjen za nevjerovatnih 95 odsto, što pokazuje koliko je važno raditi na očuvanju tigrova.

Brojne međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine, među njima i Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF), na današnji dan, pozivaju sve da im se pridruže u upoznavanju ove veličanstvene životinje, i da učestvuju u akcijama zaštite.

Cilj WWF je da se udvostruči broj divljih tigrova na više od 6.000 do 2022. godine, koja je inače kineska Godina tigra.

Dobre vijesti su da je posljednjih godina primjetan pad opadanja broja tigrova na međunarodnom nivou, zahvaljujući predanijim akcijama, ali kako u WWF upozoravaju, pred čovječanstvom je na tom polju još mnogo posla.

Nekada je veći dio teritorije Azije bio naseljen velikim brojem tigrova

Posljednjih godina rad na očuvanju i posvećenost raznih vlada zaustavio je pad globalnog broja tigra. Ali tu treba još puno posla.

Nekada je veći dio teritorije Azije bio naseljen velikim brojem tigrova. Danas drastično smanjena populacija naseljava izolovane šume i travnjake u 13 država.

Kao vrhunski predatori, tigrovi pomažu u očuvanju održivosti ekosistema. Bez dovoljno tigrova, biljojedi se mogu nekontrolisano razmnožavati i tako uticati na prirodnu ravnotežu.

Lokalni stanovništvo u regijama gdje žive tigrovi, takođe zavise od zdravog prirodnog okruženja, imajući u vidu resurse vode i hrane, pa je jasno da velike mačke imaju veliki značaj i za održivo funkcionisanje ljudskih zajednica.

(RTS)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare