Velikan srpskog glumišta: Iza Vlaste Velisavljevića ostaje više od 350 uloga - BIGportal.ba
Ex Yu

Velikan srpskog glumišta: Iza Vlaste Velisavljevića ostaje više od 350 uloga

Vlastimir Vlasta Velisavljević preminuo je danas u Beogradu. Bio je jugoslovenski i srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac kojije na sceni procveo više od 70 godina, ostvarivši se u više od 350 uloga.

Iza sebe je ostavio suprugu Nadu Velisavljević, a iz braka sa bivšom suprugom Božicom ima ćerku Dubravku. Glumac je nedavno prebačen KBC Dragiša Mišović, a gde je stigao sa jako lošim rezultatima.

Njegova supruga je, pre nekoliko dana,  rekla da su najbolji lekari uz njega. Nažalost, Vlasta je izgubio bitku sa koronavirusom.

Rođen je 28. jula 1926, u Beogradu. Njegov otac Milan je bio poreklom iz Novog Bečeja, a dolaskom u Srbiju prezimenu Velisavljev je dodao nastavak “ić”. On je ceo životni vek proveo radeći kao ložač, dok je njegova supruga bila domaćica.

Vlasta je još kao osnovac sa drugarima organizovao predstave u dvorištu. Na metalnim konstrukcijama za trešenje tepiha postavljali bi zavese, što je za njih predstavljalo scenu. Sa majkom je išao da gleda operu “Don Kihot” slavnog ruskog basa Fjodora Ivanoviča Šaljapina, navodi portal Biografija.

U jednom intervjuu ispričao je kako mu je komšinica sa drugog sprata sašila odelo posebno za tu priliku, te da im je lično Šaljapin poklonio dve karte. Bila su to mesta odmah do kraljevske lože. Svi su bili iznenađeni njihovim prisustvom, a naročito odećom koja nije bila prikladna za takav jedan događaj.

Glumom je počeo da se bavi već kada je imao 12 godina, 1938. godine i to u Narodnom pozorištu na sceni Manježa, gde je tada bilo Roda pozorište koje je vodila Gita Predić.

Velisavljević je, osim Jugoslovenskog dramskog pozorišta, igrao i u BDP-u, Ateljeu 212, Pozorištu na Terazijama, Zvezdara teatru i drugima. Ipak, u Beogradu je često, zbog svoje prošlosti, glumio sporedne uloge.

U ostalim gradovima to nije bilo tako. Ipak, on tvrdi da nema velikih i malih uloga, samo velikih i malih glumaca. Igrao je u predstavama “Hamlet”, “Uobraženi bolesnik”, “Sumnjivo lice”, “Ne šetaj se gola”, “Hitler i Hitler” i drugima.

Jedina uloga koju je odbio bila je ona u predstavi “Balkanski špijun” jer tvrdi da je licemerno da se komunizam sada predstavlja u tako lošem svetlu.

Za svoj rad dobio je brojna priznanja, a poslednje, i njemu najdraže, jeste to što je proglašen doživotnim počasnim članom Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP). Pripadnik je prve generacije studenata glume u Beogradu.

Sarađivao je sa brojnim pozorišnim, televizijskim i filmskim rediteljima, a njegove replike prepričavaju se među svim generacijama.

Mlađi su ga zapamtili po ulozi babe Nate u filmu “Mala noćna muzika”, a ljubitelji pozorišta po tome što je više od 1600 puta sa kolegama na sceni JDP-a igrao predstavu “Buba u uhu”, navodi se na portalu biografija.org.

Danas objavljeno

Buč Kesidi predstavio singl “Curimo po asfaltu”

Vanja A

Ceca Bojković otkrila dugo čuvanu tajnu serije “BOLJI ŽIVOT”

Vanja A

Uzrok smrti još uvek nije poznat: Poznata influenserka pronađena mrtva

Vanja A

Ostavite komentar