Velika vježba NATO sa 1.000 vojnika - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Velika vježba NATO sa 1.000 vojnika

Specijalne jedinice NATO i partnerskih zemalja započele su veliku vojnu vježbu u Rumuniji pod nazivom “Ukršteni udar 21”.

U vežbi učestvuje oko 1.000 vojnika koji za cilj imaju jačanje zajedničkog delovanja u scenariju hibridnog rata.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, domaćin vežbe Rumunija učestvuje sa više od 800 vojnika i oko 100 vozila, plovila i vazduhoplova.

Još 150 specijalaca došlo je iz SAD, Grčke, Bugarske, Velike Britanije, Holandije, Portugala, Moldavije i Gruzije. Vežba se održava na sedam lokacija, od kojih je jedna i na moru, a najviše aktivnosti je na Karpatima i u centralnom delu Rumunije.

“Tom vežbom se nastavlja niz međunarodnih vežbi u Rumuniji u kojima učestvuju specijalne snage. Prethodnih meseci u toj zemlji i regionu održan je niz vežbi u okviru američkog ‘Branioca Evrope 21’ i NATO vežbe ‘Čvrsti branilac'”, navodi se.

Portal dodaje da se iz izveštaja u medijima vidi da se na vežbi koristi savremeno naoružanje i oprema specijalnih jedinica, džipovi “hamer”, transportni helikopteri i brzi patrolni čamci, ali i puške starije generacije.

Svi učesnici imali su na sebi karakterističnu opremu specijalnih jedinica, posebno dizajnirane uniforme, nove šlemove, nosače pancirnih ploča, zaštitne naočare, rukavice i optičke, elektronske i laserske nišane.

Posle uspešno izvedene vežbe, snage koje su učestvovale na vežbi dobiće serifikat da su borbeno spremne za izvođenje specijalne operacije na moru, kao i da su komandne strukture sposobne da planiraju i izvedu specijalnu operaciju NATO-a.

Danas objavljeno

Stravičan udes kod Mostara, poginule dvije osobe

M.

Sjajni Mitrović: Srbija se sa četiri gola oprostila od Beograda

Zeljka

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Ostavite komentar