Velika studija provedena na 650.000 djece: Vakcina nema veze s autizmom - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Velika studija provedena na 650.000 djece: Vakcina nema veze s autizmom

Vakcina protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ne povećava rizik od autizma niti izaziva autizam kod djece u rizičnim grupama, pokazuje nova velika studija provedena na 650.000 djece.

Istraživači su koristili popis stanovništva kako bi procijenili povećava li MMR vakcina rizik od autizma kod djece rođene u Danskoj od 1999. do 2010. godine. Ukupno je do avgusta 2013. praćeno 657.461 dijete, a naučnici su dokumentovali dijagnoze iz autističnog spektra, kao i poznate faktore rizika poput dobi roditelja, autizma kod braće i sestara, prijevremenog poroda i manje težine pri rođenju, piše CNN.

Više od 95 posto djece dobilo je MMR vakcinu, a kod 6517 djece dijagnostifikovan je autizam. MMR vakcina nije povećala rizik od autizma kod djece bez rizičnih faktora niti je izazvalo autizam kod djece s rizičnim faktorima, otkriva studija koja je u ponedjeljak objavljena u časopisu ”Annals of Internal Medicine”.

”Ideja da vakcina uzrokuje autizam još uvijek je prisutna i dobija mnogo prostora na društvenim mrežama”, rekao je Anders Hviid, glavni autor studije i stariji istraživač na Statens Serum Institutu u Danskoj.

Budući da antivakcinalističke grupe postaju sve glasnije, a strah od vakcina šire čak i slavne osobe i političari, Hviid i njegovi saradnici željeli su dobiti naučno utemeljene odgovore. Najveći doprinos studije je u uključivanju djece s rizikom od autizma, ističe dr. Paul Offit, direktor Centra za edukaciju o vakcinama pri Dječjoj bolnici u Filadelfiji, koji nije bio uključen u izradu studije. On se nada da će ovaj dokaz uvjeriti porodice s malom djecom s rizikom razvoja poremećaja iz autističnog spektra da cvakcina ne povećava rizik.

Mit koji povezuje vaksinu i autizam proizašao je iz studije Andrewa Wakefileda, objavljene 1998. godine u medicinskom časopisu ”The Lancet”. Wakefielda je finansirala advokatska kompanija koja je namjeravala tužiti proizvođače MMR vakcina te je 2010. godine izgubio svoju doktorsku licencu. Godinu kasnije ”The Lancet” je povukao studiju jer je istraga pokazala da je Wakefield promijenio ili pogrešno prikazao podatke o dvanaestero djece koja su bila temelj za zaključak njegove studije. Brojne kasnije studije, koje su pokušale ponoviti njegove rezultate, nisu pronašle vezu između vakcina i autizma.

”U ovom trenutku imamo 17 studija provedenih u sedam zemalja, na tri kontinenta, u koje su bile uključene stotine hiljada djece. Mislim da sada možemo reći da znamo istinu”, rekao je Offit.

Međutim, antivakcinalni aktivisti i dalje koriste mit o povezanosti vakcina i autizma. Aktiviste se optužuje i za epidemiju ospica koja upravo traje u Sjedinjenim Američkim Državama. Najmanje 206 slučajeva ospica zabilježeno je u SAD-u 2019. godine, a tokom 2018. bilo ih je 372, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Širom svijeta broj oboljelih od ospica porastao je za 48,4 posto od 2017. do 2018., pokazuju podaci UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije. Deset zemalja, među kojima su Brazil, Filipini i Francuska, bilježi gotovo tri četvrtine ukupnog porasta slučajeva ospica u 2018. Svjetska zdravstvena organizacija smatra oklijevanje ili odbijanje vakcina unatoč dostupnosti vakcina jednom od 10 najvećih prijetnji globalnom zdravlju u 2019. godini.

”Mislim da smo na prekretnici. Ljudi moraju shvatiti kako njihova odluka da odbiju vakcinu nije bez rizika. To je odluka da se prihvati veći rizik. Nažalost, sad se suočavamo s posljedicama tog većeg rizika”, zaključio je Offit za CNN.

Index.hr

Danas objavljeno

Pečene krofne sa džemom

Zeljka

Tuširanje ledenom vodom ujutru poboljšava rad mozga

Zeljka

Smoothie sa cimetom

Zeljka

1 Komentar

Васкрсија, Бања Лука, Република Српска 6 Marta, 2019 at 5:39 pm

Ко је финансирао истраживање????????????????
Фармацеутска, читај, јеврејска, ћифутска, мафија………………………………………

Odgovori

Ostavite komentar