Velika okeanska „grabulja“ počela da čisti „ostrvo smeća“ u Pacifiku - BIGportal.ba
Magazin Svijet Vijesti Zanimljivo

Velika okeanska „grabulja“ počela da čisti „ostrvo smeća“ u Pacifiku

Ogroman plutajući uređaj holandskih naučnika, osmišljen da očisti „Veliki pacifički tepih smeća“ koji sada pokriva površinu tri puta veću od Francuske, uspešno je izveo prvu akciju čišćenja otpada sa površine najvećeg okeana na Zemlji.

Bojan Slat, tvorac projekta „Oušn klinap“ (Ocean Cleanup), objavio je na Tviteru da je više od 600 metara dugačka plutajuća naprava uspešno izvela svoje prvo sakupljanje otpada.

„Naš uređaj za čićenje konačno hvata plastiku, od džinovskih mreža težine tone do mikroplastike! Takođe, jel neko izgubio točak“, napisao je uz fotografiju Slat.

Od 600.000 do 800.000 tona ribarske opreme se godišnje ili odbaci ili izgubi u moru. Osim toga, „ostrvo smeća“ se godišnje poveća za još osam miliona tona plastičnog otpada koji dođe sa kopna.

„Veliki pacifički tepih smeća“ nalazi se između Havaja i Kalifornije, a tu održavaju morske struje, koje svake godine donose još smeća.

https://twitter.com/BoyanSlat/status/1179494933360779271

Veliki sistem za čišćenje osmišljen je ne samo da prikuplja krupan plastični otpad, već i najsitnije deliće. Plastična prepreka koja pluta na površini ima tri metra dugačko sito ispod površine, koje treba da „zarobi“ plastiku, a da ne naškodi živom svetu.

„Koncept funkcioniše, temelji su dobri. Sada je na redu usavršavanje procesa“, rekao je portparol „Oušn klinapa“.

Naredni korak trebalo bi da bude povećavanje razmere čitavog procesa i ojačavanje uređaja tako da može da provede i godinu dana na prikupljanju pre nego što treba da se vrati na pražnjenje.

Tokom prethodnog izlaska na okean, uređaj nije izdržao i pukao je, pa je morao da bude vraćen na popravku. Od tada su napravljene promene dizajna tako da se uspori kretanje naprave kroz okean.

RTS

Danas objavljeno

Bajden dolazi u Brisel na samit NATO

M.

U Srpsku stiže 25.000 ruskih vakcina

M.

Jedna osoba uhapšena u okviru istrage o stradanju Dženana Memića

M.

Ostavite komentar