10. Juna 2022.

Velika fišing kampanja na Facebooku napadačima omogućila da zarade milione

Big Portal

Odgovorni za ove napade su koristili ukradene Facebook naloge za slanje poruka prijateljima, a zarađivali su od provizija za oglašavanje na mreži. Kampanja je dostigla vrhunac u aprilu i maju 2022. godine, ali je počela mnogo ranije, verovatno u septembru 2021.

Iako je nepoznato kako je kampanja prvobitno započela, PIXM navodi da su žrtve stizale na fišing stranice nakon niza preusmeravanja koja potiču sa Facebook Messengera.

Napadači su koristili automatizovane alate da šalju dalje fišing linkove prijateljima kompromitovanog profila preko Facebook Messengera, pa je tako broj ukradenih naloga bio sve veći.

Iako Facebook ima zaštitne mere da zaustavi širenje fišing linkova, organizatori ove kampanje su uspeli da zaobiđu ove zaštite koristeći legitimne servise za generisanja URL-ova kao što su litch.me, famous.co, amaze.co i funnel-preview.com, koje je teško blokirati jer ih koriste legitimne aplikacije.

Nakon što su otkrili da mogu da dobiju neautorizovan pristup stranicama sa statistikama o fišing kampanji, istraživači su otkrili da je 2021. 2,7 miliona korisnika posetilo jedan od fišing sajtova. Ova cifra je porasla na 8,5 miliona u 2022.

Istraživači su identifikovali 405 jedinstvenih naloga od kojih svaki ima zasebnu Facebook stranicu za fišing. Stranice ovih naloga imale su od samo 4.000 pregleda do čak 6 miliona pregleda. Istraživači veruju da oni predstavljaju samo delić naloga koji se koriste za kampanju.

Kada žrtva unese svoje podatke za prijavljivanje na fišing stranicu, počinje nova runda preusmeravanja, koja ih vodi na stranice za oglašavanje, ankete itd.

Procenjuje se da su oni koji stoje iza ove kampanje od ovih preusmeravanja zaradili milione dolara.

PIXM je pronašao dokaze koji povezuju ovu kampanju sa sajtom koji je zaplenjen i koji je deo istrage protiv Kolumbijca Rafaela Dorada, iako je nejasno ko je zaplenio domen i postavio obaveštenje na sajt. PIXM je podelio rezultate svoje istrage sa kolumbijskom policijom i Interpolom, ali kako napominju, kampanja je i dalje u toku, iako mnogi otkriveni linkovi više ne rade.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare