Velika Britanija traži hitan sastanak Savjeta bezbednosti o Libiji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Velika Britanija traži hitan sastanak Savjeta bezbednosti o Libiji

Velika Britanija zatražila je hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o Libiji gde preti novi vojni sukob, javile su diplomate.

Savet bezbednosti treba da se sastane sutra iza zatvorenih vrata pošto je danas libijsiki vojni kompandant Kalifa Hifter naredio svojim snagama da napreduju ka glavnom gradu Tripoliju, sedištu vlade nacionanog jedinstva koju podržavaju UN.

SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su danas sve strane u Libiji da odmah smire tenzije jer preti ponovno razbuktavanje neprijateljstava.

Hifter koji je komandant takozvane Libijske nacionalne vojske sa sedištem na istoku zemlje opisao je kretanje svojih trupa kao pobednički marš “da prodrma zemlju pod nogama nepravedne grupe”.

Hifterova poruka data je dan pošto su se njegove snage približile Tripoliju i zauzele grad Garjan, 50 kilometara istočno od Tripolija bez mnogo borbe.

Libija je zapala u haos posle pobune u kojoj je svrgnut i ubijen dugogodišnji vođa Muamer Gadafi 2011. godine i podelila se na rivalske vlade na istoku i na zapadu zemlje.

Danas objavljeno

Majka djevojčice Nikol pretučene nasmrt puštena na slobodu, javnost ogorčena

M.

Poruka za EU: Zbog vaših sankcija niko nije ni trepnuo

M.

Dozvoljena muzika uživo i u zatvorenim prostorima

M.

Ostavite komentar