26. Jula 2022.

Velika Britanija skupo plaća solidarnost sa Ukrajinom: 17 miliona funti

Big Portal

Javni emiter, koji je u procesu gubljenja 500 miliona funti ove godine nakon što mu je smanjeno finansiranje, snosiće većinu tereta plaćanja takmičenja.

To dolazi nakon što je potvrđeno da Ukrajini, koja je pobedila na ovogodišnjem takmičenju u Torinu u maju, neće biti dozvoljeno da ga bude domaćin iz “bezbednosnih razloga” povezanih sa tekućom ruskom invazijom.

Juče je objavljeno da će se takmičenje 2023. održati u Velikoj Britaniji, što će pokrenuti trku između više od deset gradova koji će biti domaćini ovog događaja prvi put u zemlji od 1998. godine.

Emisija, koju gleda 161 milion ljudi širom sveta, delimično je finansirana doprinosima emitera širom Evrope koji su uložili ukupno 5,3 miliona funti.

Očekuje se da će emiter domaćin – u ovom slučaju BBC – uložiti između 8 miliona i 17 miliona funti, što organizatori kažu da zavisi od “lokalnih okolnosti i raspoloživih resursa”.

Postaviće se pitanja kako će Bi-Bi-Si platiti svoj udeo, s obzirom da je korporacija već izgubila 1.200 zaposlenih i smanjila svoju proizvodnju nakon što povećanje pretplate nije uspelo da se održi u inflaciji u poslednjih deset godina.

Takođe će morati da uštedi 285 miliona funti nakon što je vlada zamrznula licencu za naredne dve godine.

Tu je i doprinos grada domaćina, bilo direktno finansijski ili u okviru pokrivanja troškova; a zatim finansiranje kroz komercijalne prihode od sponzorskih ugovora, prodaje karata, glasanja i prodaje licenciranih evrovizijskih proizvoda.

Podsetimo, na prethodnom izdanju Evrovizije pobedila je Ukrajina, a drugoplasirani je bi Sem Rajder koji je predstavljao Veliku Britaniju. Srpska predstavnica Konstrakta osvojila je peto mesto.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare