16. Septembra 2021.

Velika Britanija, SAD i Australija potpisale bezbjednosni pakt

Big Portal

Partnerstvo, nazvano “AUKUS”, ima za cilj “odbranu naših zajedničkih interesa u Indo-Pacifiku”, rekli su lideri tri zemlje u zajedničkom saopštenju.

Zajedno sa tehnologijom, delic´e se i industrijske baze i lanci snabdevanja. Odbrambeni pakt mogao bi da dovede do odustajanja Australije od izgradnje podmornica francuskog dizajna, prenose australijski mediji.

Francuska je dobila ugovor u iznosu od 50 milijardi dolara (31 milijardu evra) za izgradnju 12 podmornica za australijsku mornaricu 2016.

Dogovor je bio najvec´i australijski ugovor o odbrani ikada. Međutim, izgradnja podmornica je pogođena sa kašnjenjima uglavnom zbog Canberrinog zahteva da se mnoge komponente nabavljaju lokalno.

U sredu su američki predsednik Džo Bajden, britanski premijer Boris Džonson i njegov australijski kolega Skot Morison izdali zajedničko saopštenje o pokretanju novog bezbednosnog partnerstva.

“Kao prva inicijativa pod Aukusom … obavezujemo se na zajedničku ambiciju da podržimo Australiju u nabavci podmornica na nuklearni pogon za Kraljevsku australijsku mornaricu”, navodi se u saopštenju.

“Ova sposobnost c´e promovisati stabilnost u Indo-Pacifiku i bic´e upotrebljena u znak podrške našim zajedničkim vrednostima i interesima”, navodi se u saopštenju.

Lideri su rekli da je cilj “uvesti australijske sposobnosti u službu što je pre moguc´e”, dodajuc´i: “Australija ostaje posvec´ena ispunjavanju svih svojih obaveza kao država koja nema nuklearno oružje”.

Dalje je rečeno da c´e se odbrambeni pakt takođe fokusirati na sajber sposobnosti, veštačku inteligenciju i “dodatne podmorske sposobnosti”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare