30. Marta 2021.

Velika Britanija, priroda i nauka: Šestogodišnjak pronašao fosil “star 488 miliona godina”

Big Portal

Šestogodišnji dečak iz Velike Britanije pronašao je fosil star stotina miliona godina uz pomoć dečijeg alata za traženje fosila koji je dobio na poklon za Novu godinu.

Sidak Sing Džamat, koji ima nadimak Sid, kaže da je bio “uzbuđen” kada je u svom dvorištu u engleskom gradu Valsal pronašao fosil.

Njegov otac Viš Sing je putem Fejsbuk grupe čiji je član kasnije uspeo da dođe do informacije da se radi o ostatku korala.

Viš Sing procenjuje da je fosil star između 251 i 488 miliona godina.

“Kopao sam u potrazi za crvićima i predmetima kao što su ostaci grnčarije i cigli, kada sam pronašao ovaj kamen koji je pomalo ličio na rog, ali sam pomislio da se možda radi o zubu, ili kandži, ili rogu, a zapravo je u pitanju ostatak korala”, objašnjava dečak.

“Bio sam vrlo uzbuđen kada sam shvatio o čemu se radi”.

“Bilo je pravo iznenađenje pronaći predmet tako neobičnog oblika… Prvo je pronašao koral i neke manje delove pored njega, a sledećeg dana čitav blok peska”, dodaje otac.

“U tom pesku smo pronašli mnogo školjki, nešto što liči na pipak lignje i razne druge praistorijske fosile”, navodi.

Sing stariji kaže da je fosilni ostatak verovatno pripadao rugosa koralu, za koji se procenjuje da je postojao u paleozoiku – pre između 251 i 488 miliona godina.

“Engleska je u to vreme bila deo superkontinenta Pangea [koji je nekada postojao], a takođe je bila pod vodom…. Mnogo je to davno bilo”.

Porodica naglašava da ne žive u delu zemlje koji je poznat po fosilima, kao što je Obala iz doba Jure u Engleskoj, ali da u njihovom dvorištu, gde su fosili pronađeni, ima mnogo prirodne gline.

“Mnogi ljudi kažu da je osećaj neverovatan kad otkrijete tako nešto u svom dvorištu”, kaže Sing.

“Oni takođe kažu da su fosili svuda, samo treba pažljivo da gledate, ali pronalazak ovako velikog fosila je prava retkost”, zaključuje.Izvor: BBC News na srpskom

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare