Velika Britanija počinje sa testiranjem autonomnih kapsula za prevoz putnika - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Velika Britanija počinje sa testiranjem autonomnih kapsula za prevoz putnika

Zainteresovani će u Velikoj Britaniji uskoro moći da isprobaju autonomne kapsule koje će prevoz putnika obavljati potpuno samostalno, bez supervizije ljudskih vozača.

Testiranje će početi u okviru Cribbs Causeway šoping centra u gradu Gloucestershire, a prevoz putnika će se obavljati samo na teritoriji koja pripada tržnom centru. Projekat je poneo ime CAPRI, a osmislila ga je grupa eksperata iz različitih oblasti, i za cilj ima da ovakve kapsule u budućnosti izveze i na javne puteve širom Velike Britanije. Kapsule koriste senzore i radare, uz pomoć kojih detektuju i zaobilaze pešake i druge učesnike u saobraćaju, a tokom testiranja će se, pored funkcionalnosti, voditi računa i o tome kako javnost reaguje na autonomna prevozna sredstva.

Ovo nije prvi put da se ovaj tip vozila testira na teritoriji Velike Britanije, budući da je 2016. godine pokrenut i GATEway projekat. CAPRI ipak predstavlja prvi projekat koji će se u potpunosti odvijati bez mešanja ljudskih vozača, tako da se najviše približava onoj budućnosti u kojoj če se vozila kretati potpuno samostalno.

Izvor: Engadget/PCpress

Danas objavljeno

Karlos Tavares: „Troškovi elektrifikacije probijaju sve granice“

Vanja A

Sjedište Tesle Motors i zvanično u Teksasu

Vanja A

Novi šef Honde najavljuje veliki zaokret u EV strategiji

Vanja A

Ostavite komentar