Velika Britanija odobrila Oksfordovu vakcinu protiv korone - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Velika Britanija odobrila Oksfordovu vakcinu protiv korone

Vakcina protiv koronavirusa koju su razvili Univerzitet Oksford i kompanija AstraZeneca odobrena je za hitnu upotrebu u Velikoj Britaniji, što predstavlja korak više u globalnoj borbi protiv pandemije.

Velika Britanija je prva država koja je do sada odobrila ovu vakcinu koja je velika nada za mnoge, manje bogate, države u svijetu.

Posljednja istraživanja su pokazala da je Oksfordova vakcina efikasna 90 odsto, a posebno olakšava činjenica da se ona za razliku od Pfizerove ne mora čuvati na izuzetno niskim temperaturama pa je zbog toga lakše sladištiti.

U COVAX mehanizmu nabavke vakcine u kojem se nalazi i Bosna i Hercegovina ugovor je sklopljen do sada samo sa Oksfordovom vakcinom, a to što je počelo odobravanje je pozitivan znak. Naravno, da bi koristili Oksfordovu vakcinu mora biti odobrena u Evropskoj uniji što se očekuje da će se desiti u januaru, prenosi Klix.

Očekuje se da će vakcinacija ovom vakcinom početi naredne sedmice u Velikoj Britaniji i biće korištena uz Pfizerovu kojom je do sada vakcinisano 600.000 ljudi u ovoj zemlji.

Britanski ministar vlade Majkl Gov rekao je u ponedjeljak da bi odobrenje ove vakcine moglo ubrzati ukidanje strogih blokada u zemlji, što je faktički otkazalo božićne svečanosti za milione ljude. Slučajevi su porasli u Londonu i južnoj Engleskoj sa značajnim pritiskom na bolnice.

Nova varijanta koronavirusa pronađena u Velikoj Britaniji navodno je prenosivija i dovela je do ograničenja putovanja za ljude koji žele napustiti zemlju.

Očekuje se da će odobrenje ove vakcine značajno pomoći pri smanjenju broja zaraženih, piše CNBC.

Danas objavljeno

Građani za “crni petak” potrošili skoro 25 miliona KM

M.

Šef SZO zabrinut: “Razumijem sve zemlje”

M.

Sutkinja Drena Marin osuđena na zatvor i zabranu vršenja dužnosti

M.

Ostavite komentar