25. Novembra 2020.

Velika Britanija će zabraniti prodaju novih automobila sa fosilnim gorivom do 2030. godine

Big Portal

Zabranom će se okončati prodaja novih automobila i kombija, koji rade isključivo na benzin i dizel. Vlada će, takođe, zabraniti prodaju novih hibridnih vozila od 2035. Međutim, dopustiće prodaju hibridnih automobila i kombija, koji mogu voziti značajnu udaljenost bez ugljika, koji izlazi iz izduvne cijevi do 2035. godine.

Foto: Pexels

“Iako je ova godina krenula sasvim drugačijim putem od onog koji smo očekivali, Velika Britanija gleda u budućnost i iskorištava priliku da bude više ekološki nastrojena. Oporavak naše planete i naših ekonomija može i mora ići ruku pod ruku”, rekao je Boris Johnson u izjavi.

Ovo je drugi put da Boris Johnson ubrzava planove, zabrane vozila sa motorom sa unutrašnjim izgaranjem. Vlada je u početku planirala zabraniti prodaju automobila na benzinski i dizel pogon od 2040. godine, a u februaru su vlasti pomjerile zabranu do 2035. godine.

Foto: Pexels

Zabrana automobila na fosilna goriva dio je većeg britanskog plana za “zelenu industrijsku revoluciju” u 10 tačaka. Cilj plana je da pomogne zemlji u suzbijanju klimatske krize i postigne neto nulu emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

Bivša premijerka Theresa May iznijela je pravno obavezujući cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova na neto nulu u junu 2019. „Završetak našeg doprinosa globalnom zagrijavanju do 2050. može biti odlučujuća odluka ove generacije u ispunjavanju naše odgovornosti do sljedeće“, navela je ona.

Foto: Pexels

Klimatski akcioni plan uključuje ulaganje u inicijative za hvatanje ugljika, proizvodnju vodika s niskim udjelom ugljika i nuklearnu energiju, kao i povećanje snage vjetra na moru. Upotrijebiće 12 milijardi funti državnih sredstava i u tom će procesu stvoriti do 250.000 “zelenih” radnih mjesta.

“Ako primijenimo isti žar i domišljatost za zaustavljanje klimatskih promjena kao i za borbu protiv korona virusa, to možemo učiniti dok transformišemo svoju privredu, stvarajući radna mjesta i rast širom zemlje”, kaže Alok Sharma, državni sekretar za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju.

Foto: Pexels

Prema UN-u, emisije bi se trebale smanjivati ​​za 7,6% svake godine u narednih deset godina, kako bi se planeta dovela na put da ograniči povišenje temperature na 1,5 stepeni Celzijusa. Ako bi se planeta zagrijala za više od 1,5 stepeni, klimatski uticaji bi se povećavali u učestalosti i intenzitetu.

Izvor: livekindly.co

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare