22. Januara 2021.

Velika, ali tužna ljubavna priča Ave Gardner i Franka Sinatre

Big Portal

Sinatra je bio jedan od najpopularnijih muzičkih umjetnika 20. vijeka, dok je Gardner bila poznata američka glumica i pjevačica. Oboje su bili u braku prije njihove romanse, a Frank je čak imao troje djece s prvom suprugom Nancy.

Ali, njihovi snažni osjećaji nisu prihvatali prepreke. Kad je Sinatra vidio Avinu fotografiju u časopisu, rekao je sebi da će se ona jednoga dana biti njegova žena.

Prvi put su se sreli na zabavi zajedničkog prijatelja. Pjevač je bio očaran njenom ljeptom i gracioznošću. Sa druge strane, Ava nije bila impresionirana na prvi pogled – smatrala ga je previše arogantnim, nadmoćnim i umišljenim.

Drugi susret bio je na godišnjem partyju MGM studija. Ava je prošla pored Sinatre u svom zelenom Cadilacu, on je podigao svoj šešir kako bi privukao njenu pažnju, i tad su im se sreli pogledi. Ava je kasnije govorila da se dobro sjeća tog pogleda i njegovog osmijeha:

„Bio je tako zgodan, mršavog, dječačkog lica, svijetloplavih očiju i nevjerovatnog smiješka. Bio je tako oduševljen, očito zadovoljan životom, ali i sobom i u tom trenutku, time što me vidi”.

Foto: web24

Nakon toga su počeli provoditi mnogo vremena zajedno. Glumica je do tada, sa samo 25 godina, iza sebe imala već dva propala braka – glumac Mickey Rooney i jazz-muzičar Artie Shawa su uspjeli osvojiti srce prelijepe Ave.

Frank Sinatra je do tada u Hollywoodu već bio poznat kao veliki ženskaroš, ali nikada nije bilo riječi o njegovom napuštanju žene Nancy Barbato i njihovo troje djece. To se promijenilo kada se zaljubio u Avu Gardner.

Činilo se da novopečeni par ima mnogo zajedničkih interesovanja – posebno jazz, alkohol i seks. Dijelili su i zajedničku manu: oboje su bili nesigurni i bojali su se biti sami. U početku su bili prisiljeni diskretno se sastajati  i svoju romansu držati podalje od javnosti, ali u njihovom krugu prijatelja brzo su stekli reputaciju vatrenog para, koji je vodio najspektakularnije svađe ni oko čega. Uprkos tome, postojala je očita privlačnost zbog koje su ostajali zajedno, a kako je vrijeme prolazilo, bilo im je sve manje stalo do posljedica koje bi izlaganje njihove veze imalo na njihovu karijeru. To se i desilo 1950. godine kada je njihova zajednička fotografija iz londonskog Palladiuma osvanula na naslovnim stranicama časopisa.

Poslije toga, Sinatrina karijera pretrpjela je najviše štete – pao je u nemilost svojih konzervativnijih obožavalaca koji su ga kritikovali zbog nevjerstva. Negativni publicitet negativno je uticao na njegove ugovore i poslovne saradnje. Moguće je da je takav razvoj događaja povrijedio njegov ponos, te kasnije uticao na psihologiju para.

Foto: phillystylemag

Ipak, Sinatra se razveo 1951. godine i nedugo nakon razvoda oženio Avu Gardner na maloj ceremoniji u Pennsylvaniji. Medeni mjesec i vjenčanje nisu prošli idilično – dan pred slavlje, glumica je dobila pismo u kojem je nepoznata žena tvrdila da spava sa Frankom već mjesecima. Pismo je ostavilo gorak ukus u ustima.

Problemi su se nastavili nedugo nakon vjenčanja, a na mnogim zabavama i događajima znali su se žestoko posvađati i praviti jedno drugom scene. Otpočetka su bili ovisno jedno o drugom, previše slični i temperamentni, što je svakodnevno uticalo na njihov brak. Iako su bili ludi jedno za drugim, nisu bili vjerni.

To je posebno dolazilo do izražaja kada je glumica morala na poslovna putovanja. Jednostavno, nije podnosila samoću i uvijek je tražila nekoga da joj pravi društvo. Zbog toga je Frank stalno bio u strahu da će je izgubiti.

Koliko su bili isti, govori i činjenica da su njegovi prijatelji kasnije prepričavali da Frank nije mogao zaspati ukoliko nije imao u krevetu pored sebe ženu.

Tokom njenog boravka u Africi gdje je snimala filma, Frank je došao posjetiti suprugu na filmskom setu, kada mu je ona rekla da čekaju bebu. Pjevač je bio presrećan, ali Ava je krišom ipak abortirala. Poslije Afrike, kratko se preselila u Madrid gdje je imala aferu sa najpoznatijim španskim toreadorom Luisom Moguelom Dominguinom. Godinu dana kasnije, podnijela je zahtjev za razvod braka.

Foto: pinterest

Slomljenog srca, Sinatra je očajan prerezao vene, nadajući se da će se probuditi u bolničkom krevetu sa Avom pored sebe. Nikada se nije pojavila. On je potpisao razvod 1957. godine. Prije toga, u nekoliko navrata je pokušao ponovo osvojiti njenu naklonost, uvijek bezuspješno. Njegov album „Where Are You?“ jedan je od najtužnijih albuma u njegovoj diskografiji, a predstavlja izliv tuge i sve što je osjećao tokom teškog perioda svog života.

Ava Gardner je utjehu našla u alkoholu. Iako je ona bila ta koja je podnijela zahtjev za razvod, mnogi su vjerovali da joj je taj događaj donio veliku emocionalnu prazninu. U intervjuima u godinama poslije, glumica je izjavljivala da će ona i Frank uvijek biti zaljubljeni, te da je on najveća ljubav njenog života.

Neki smatraju da je i jedan od razloga njihovog razvoda bio i taj što je ona tada bila na vrhuncu svoje slave, dok je njegova karijera polako kopnila. Vjervoatno je mješavina svega navedenog presudila da živote nastave razdvojeno.

Smrt ljubavi svog života 1990. godine, Frank Sinatra nikada nije prebolio.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare