"Velika Albanija? EU je bila vrlo jasna" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Velika Albanija? EU je bila vrlo jasna”

Porptparol EU Peter Stano ponovio je da EU očekuje da će se nove vlasti u Prištini “konstruktivno angažovati” na nastavku dijaloga sa Beogradom uz pomoć EU.

On nije želeo da komentariše ideju o ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije, prenosi prištinska Ekonomija onlajn.

Stano je naglasio da EU očekuje da svi u regionu nastave da grade konstruktivne odnose i sarađuju, kao i da se fokusiraju na program reformi, kako bi napredovali u evropskim integracijama.

“Nemamo komentar. Generalno, politički lideri u regionu treba da daju primer u promovisanju klime uzajamnog poverenja, negujući dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, principe i vrednosti koje EU predstavlja”, dodao je on.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Stano je naglasio da EU o tome ima vrlo jasan stav.

“EU je bila vrlo jasna u zajedničkoj izjavi koju su u ponedeljak dali Borelj i komesar Varhelji, da se radujemo formiranju nove vlade, a između ostalog takođe očekujemo da će se nove vlasti u Prištini konstruktivno angažovati na nastavku dijaloga uz pomocH EU”, rekao je Stano.

Ideju o referendumu i ujedinjenju sa Albanijom pominjao je kandidat za premijera Aljbin Kurti, kao i kandidat za predsednika Ramuš Haradinaj koji je kampanju Alijanse za budućnost Kosova bazirao na toj zamisli, podseća Kosovo onlajn.

Danas objavljeno

Srpskoj listi 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, Radojević ubjedljiv

M.

Uhvaćena nova mula na “Tuđmanu”

M.

Američki i kanadski vojni brodovi kod Tajvana; Kina bijesna

M.

Ostavite komentar