Veličanstveni grad 100 kula: "Srednjovekovni Menhetn" u srcu Italije - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Veličanstveni grad 100 kula: “Srednjovekovni Menhetn” u srcu Italije

Oni koji su ga posetili kažu da živopisni italijanski trg odlikuje neverovatan sjaj, koji duguje travertinu, kamenu sličan mermeru. U ovom gradu ćete moći da probate i specijalitete poput pržene masline punjene mesom ili da uživate u domaćem likeru od anisa.

Smešten između planina, reka i Jadranskog mora, Askoli Pičeno je neverovatno elegantan italijanski grad u regionu Marće. Nalazi se u centralnoj Italiji, na ušću reka Tronto i Kastelano i centar je istoimene pokrajine.

Pičeno je jedan od autohtonih gradova, a brojne građevine sugerišu da je to značajno istorijsko mesto, kao što su gotička crkva San Frančesko iz 13. veka, katedrala Sant’ Emidio iz 15. veka, kao i srednjovekovne crkve i palate, arheološki muzeji i galerije. Zbog brojnih kula koje se u njemu nalaze, Askoli Pičeno se naziva i gradom 100 kula ili srednjovekovnim Menhetnom.

Prelepe ulice i trgovi sa restoranima u kojima se često mogu naći specijaliteti kao što su pržene masline punjene mesom ili čaše za vino u kojima mirišu pekorino, paserina i roso piceno.

Jedna od glavnih atrakcija je glavni trg, Pijaca del Popolo, pre svega veličanstvene arhitekture koja kombinuje uticaje srednjeg veka, renesanse, baroka i neoklasicizma. Šetajući trgom lako je zaboraviti da ste u sadašnjosti i pomisliti da ste otputovali negde u prošlost.

Oni koji su ga posetili kažu da trg ima neverovatan sjaj, koji duguje travertinu, kamenu sličnom mermeru. A nakon što sunce zađe, Pijaca del Popolo kao da blista. Pre nego što je travertin postao skup materijal koji su oni koji su mogli da ga priušte koristili za ukrašavanje enterijera, poput kupatila ili podova, ovog kamena je bilo u izobilju. Danonoćno možete uhvatiti domaću atmosferu i ponašati se kao stanovnik: prošetati ili sedeti na jednoj od terasa i posmatrati prolaznike.

Jedno od mesta gde se oseća duh nekih prošlih vremena je i kafe Meleti, koji se nalazi u zgradi nekadašnje pošte sagrađene krajem 19. veka. Mesto gde su se umetnici i meštani godinama okupljali da nazdrave domaćim likerom od anisa zaista je jedinstveno.

Muzej Loggia dei Mercanti sa svojim lukovima, fantastični trg Aringo sa prelepom fontanom, brojne crkve i neizbežni “mali hram”, Tempietto di Sant’Emidio alle Grotte, takođe su neke od znamenitosti koje vredi videti, a nedaleko od grada, možete posetiti Ofido, gradić na brdu ili Sarnamo, jedno od najživopisnijih italijanskih sela.

Danas objavljeno

“Ovo je prvi pokušaj čovjeka da pomjeri nebesko tijelo”

Zeljka

Sendvič sa slaninom dnevno – recept za starost stogodišnjakinje

Zeljka

Potvrdili romansu? Leonardo Dikaprio i Điđi Hadid bili u istom hotelu

Zeljka

Ostavite komentar