Vejzoviću šest godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Vejzoviću šest godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima

Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je nekašanjeg policajca Kahru Vejzovića na šest godina zatvora zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenim u Stuparima kod Kladnja 1992. godine.

Vejzović je osuđen na šest godina nakon što je proglašen krivim da je u periodu od juna do septembra 1992. godine mučio zarobljene srpske civile u Stuparima, udarajući ih po svim dijelovima tijela.

Prilikom obrazloženja drugostepene presude, predsjedavajući Apelacionog vijeća Miloš Babić rekao je da su otklonjeni nedostaci prvostepene presude te je na nesumnjiv način utvrđeno da postoje svi elementi krivičnog djela zločin protiv čovječnosti.

Babić je naveo da su svjedoci korektno iskazivali ono što im se dešavalo, šta su doživjeli, čuli ili vidjeli, prenosi Birn.

“Vijeće je imalo u vidu da postoje razlike u svjedočenjima, ali te razlike ne dovode u pitanje vjerodostojnost u pogledu odlučnih činjenica”, rekao je Babić, dodavši da je uvrđeno da je kod optuženog postojala volja i svijest da će premlaćivanje imati štete za civile srpske nacionalnosti.

Prilikom odmjeravanja kazne, Vijeće je imalo u vidu težinu krivičnog djela, svrhu kažnjavanja, kao i sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti. Od olakšavajućih okolnosti Vijeće je cijenilo životnu dob optuženog u vrijeme počinjenja djela, njegov raniji život, držanje pred sudom.

Od otežavajućih okolnosti cijenjene su povrede kod oštećenih, brojnost i način preduzetih djela.

Vejzović je u augustu prošle godine oslobođen krivice po 14 tačaka optužnice da je, kao pripadnik policije, u periodu od juna do septembra 1992. mučio zarobljene srpske civile u Stuparima udarajući ih u glavu i po genitalijama pesnicama, čizmama, palicom i kundakom puške, te stavljajući im pištolj i nož pod grlo, prijeteći i prisiljavajući ih da jedu papir.

Do obnovljenog suđenja došlo je nakon što je djelimično uvažena žalba Tužilaštva na oslobađajuću presudu Vejzoviću, te naloženo obnovljeno suđenje po sedam tačaka optužnice.

Istovremeno, Apelaciono vijeće je potvrdilo oslobađajuću presudu po sedam drugih tačaka optužnice u kojima se Vejzović teretio za zlostavljanje muškaraca srpske nacionalnosti u Stuparima.

NJemu se prvobitno sudilo sa Safetom Mujčinovićem, Selmanom Busnovom, Nusretom Muhićem, Zijadom Hamzićem, Ramizom Halilovićem, Nedžadom Hodžićem i Osmanom Gogićem, koji su prvostepenom presudom oslobođeni optužbe za ratne zločine počinjene na području Kladnja u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Svijetu prijeti nuklearno uništenje? “Putin se ne šali”

M.

Američki general priznao: Za relativno malu sumu smo dobili da se Ukrajinci umjesto nas bore i ginu u ratu protiv Rusije!

M.

Lideri EU opet nesložni: Nema dogovora oko gasa

M.

Ostavite komentar