Vegetarijanke češće lome kukove - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Vegetarijanke češće lome kukove

Žene koje ne jedu meso imaju veću verovatnoću za lom kuka u kasnijoj životnoj dobi, tvrdi nova studija.

Naučnici su 26 hiljada žena pratili oko 20 godina i otkrili su da su vegetarijanke u grupi imale za trećinu veću verovatnoću doživljavanja takvih preloma. Naučnici Univerziteta u Lidsu rekli su da nekim vegetarijancima možda nedostaje dovoljno hranjivih materija za dobro zdravlje kostiju i mišića, što povećava rizik od preloma.

Međutim, autori studije kažu da ljudi ne bi trebalo da prestanu s vegetarijanskom ishranom. Takođe su analizirali grupu žena u dobi od 35 do 69 godina kako bi procenili povezanost zdravlja i ishrane. Oko 28 odsto žena koje su pratile bile su vegetarijanke, a 1 odsto veganke. Tokom 20-godišnjeg razdoblja, 822 (3 odsto) žene u grupi imale su prelome kuka.

“Naša studija naglašava potencijalnu zabrinutost u vezi s rizikom od preloma kuka kod vegetarijanki. Međutim, kao i kod svake dijete, važno je razumeti lične okolnosti i koje su hranjive materije potrebne za uravnotežen i zdrav način života”, rekao je voditelj studije Džejms Vebster.

“Vegetarijanska ishrana može biti zdrava i nezdrava”

Dodao je kako vegetarijanska ishrana često ima niži unos hranjivih materija poput proteina i kalcijuma, kojih obično ima više u mesu nego u biljkama. “Nizak unos ovih nutrijenata može dovesti do manje mineralne gustoće kostiju i mišićne mase, što vas može učiniti podložnijim riziku od preloma kuka”, kaže.

Međutim, Vebster je istakao da se vegetarijanska ishrana može jako razlikovati od osobe do osobe i može biti “zdrava ili nezdrava, baš kao i ishrana koja uključuje životinjske proizvode”. Naučnici uključeni u projekat rekli su da žene mogu održati zdravlje kostiju ako nemaju manjak kilograma, dodaju hranjive materije poput B12 svojoj ishrani i ako ostanu aktivne.

“Ova je studija samo deo šire slike ishrane i zdravih kostiju i mišića u starijoj dobi”, rekao je koautor studije Daren Grinvud. Profesorka Dženet Kejd, koautorka, rekla je da je istraživanje važan korak u razumevanju potencijalnog rizika koji bi ishrana temeljena na biljnoj bazi mogla dugoročno da predstavlja i što bi se moglo učiniti da se ti rizici ublaže.

Danas objavljeno

Stručnjaci tvrde: Ova pića utiču na gubitak pamćenja

Zeljka

Nutricionista objasnio prednosti i mane najpopularnijih dijeta

Zeljka

Mirisna i neodoljiva poslastica: Krambl od jabuka

Zeljka

Ostavite komentar