Ultra ukusna biskvitna osnova, sa čokoladnim filom, karamel sosom sa okusom narandže i čokoladnim prelivom. Jednostavno savršeno za sve vegane, one koji poste ili se zdravo hrane!
Sastojci za osnovu
- 210 g bezglutenskog brašna
- 100 g kokosovog ulja
- 4 kašike javorovog sirupa
Sastojci za čokoladni fil
- 100 g veganske posne crne čokolade (ukoliko nisi vegan može i obična)
- 1/2 konzerve kokosovog mlijeka
Sastojci za karamel sos
- 4 kašike veganskog karamel sosa (ukoliko nisi vegan može i obična)
- 1 velika narandža (narendati koricu)
Sastojci za čokoladni ganache (čokoladna krema)
- 1/4 konzerve kokosovog mlijeka
- 60 g veganske crne čokolade (ukoliko nisi vegan može i obična)
Priprema osnove
1. Ugrijati rernu na 180 C i na staviti papir za pečenje.
2. U posudu staviti brašno, istopljeno kokosovo ulje i javorov sirup. Miješati rukama dok se ne formira tijesto. Ako je prevlažno dodati još brašna, ako je presuho dodati kokosovo ulje.
3. Ravnomjerno rasporediti u pleh (da prekrije cijelu površinu) i peći u rerni 10 minuta, dok ne dobiije zlatnu boju. Kada je gotovo, izvaditi iz rerne i ohladiti.
Priprema čokoladnog fila
1. Ugrijati i istopiti pola konzerve kokosovog mlijeka na srednjoj temperaturi. Lagano grijati dok ne proključa, zatim isključiti.
2. Staviti čokoladu u posudu preliti vrelim kokosovom kremom, miješati da se izjednači.
3. Nasuti čokoladni ganache preko osnove koja se ohladila i poravnati. Ostaviti sat vremena u frižideru.
Priprema karamel sosa
1. Staviti karamel u posudu, ubaciti koricu od narandže i promiješati.
2. Nasuti karamel preko čokoladnog fila i poravnati.
3. Ostaviti u firžideru preko noći.
Priprema čokoladnog preliva
1. 1/4 konzerve mlijeka od kokosa istopiti, kada počne lagano da ključa skloniti sa šporeta.
2. Čokoladu staviti u posudu i pomiješati sa vrućim kremom od kokosa.
3. Preliti ganache preko karamela i poravnati.
Ostaviti u frižideru da odstoji 30-45 minuta.
Prije serviranja isjeći na štanglice. Poslužiti hladne, jer će postati mekane, ako se ostave predugo na sobnoj temperaturi. Čuvati u frižideru u zatvorenoj ambalaži najduže 4 dana.
Izvor: thelittleblogofvegan.com
Ultra.ba