30. Marta 2022.

Vegan musaka po receptu slavnog Jamie Olivera

Big Portal

Sastojci:

  • 40 g suhih gljiva
  • 2 glavice crvenog luka
  • 8 češnjeva bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat svježeg origana
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • 2 velika patlidžana
  • 1 kg krompira
  • 2 konzerve kuhanog paradajza
  • 200 g feta sira
  • 2  jaja
  • 500 ml mlijeka
  • malo narendanog muškatnog oraščića (opciono)

Priprema:

Gljive prekriti sa 500ml kipuće vode. Oguliti i sitno isjeckati crveni luk i bijeli luk. Ugrijati 2 kašike ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodati cimet i pržiti 1 minutu, a zatim dodati crveni luk i bijeli luk. Dodati listove origana, uliti sirće, pa kuhati pod poklopcem 20 minuta, ili dok ne postane mekano i blago zlatno, redovno miješajući.

U međuvremenu, patlidžane narezati po dužini od 1 cm. Krompir oprati i narezati na debljinu od 1cm, a zatim dodati u tepsiju sa patlidžanima. Složiti paradajz u lonac i izgnječiti ga, pa uliti litru vode i ostaviti da odstoji na srednjoj vatri 30 minuta, redovno miješajući.

Zagrijati rernu na 200ºC. Gljive staviti u blender sa pola fete i jajima. Sipati mlijeko, narendani muškatni oraščić, a potom umutiti dok ne postane glatko. Začiniti sos od paradajza s morskom soli i crnim biberom, a zatim pola kašike staviti u tepsiju od 25 cm x 35cm. Pokriti sa pola patlidžana, posuti 4 kašike kremastog sosa, a zatim ponoviti, završavajući sa preostalim kremastim umakom. Prekriti feta sirom, pa peći 40 minuta, ili dok ne poprimi zlatnu boju.

Možeš poslužiti jelo uz jednostavnu zelenu salatu začinjenu limunom i maslinovim uljem.

Prijatno i uživaj!

Izvor: jamieoliver.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare