Većina domaćica pravi grešku: Kako se pravilno čuva pirinač - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Većina domaćica pravi grešku: Kako se pravilno čuva pirinač

Pirinač je nezaobilazna namirnica u kuhinji svake domaćice. Njega možete spremiti na različite načine, kao pilav, sutlijaš, prilog raznim vrstama mesa.. A da li znate kako se ova namirnica pravilno čuva?

Na tržištu postoji mnogo vrsta pirinča, beli, basmati, crni, integralni. Važno je da prilikom kupovine pirinča obratite pažnju na rok trajanja, izgled i boju.

Beli pirinač ima duži rok trajanja od integralnog. To je zato što integralni pirinač ima veći sadržaj ulja, što mu skraćuje rok trajanja. Dok beli pirinač može da se koristi čak iako stoji 3-4 godine, integralni pirinač će se pokvariti ako ga ne potrošite u roku od osam meseci.

Najlakši način da se spreči kvarenje jeda ga čuvate u hermetički zatvorenoj posudi. Najbolja opcija je staklena tegla. Na ovaj način čete sprečiti da se pirinač navlaži i samim tim postane podložniji kvarenju.

Drugi način čuvanja pirinča je zamrzavanje u posudama, pa po potrebi odmrzavate količinu koja vam je potrebna. Domaćice ovde prave grešku i uglavnom čuvaju pirinač u kesi u kojoj ga kupe.

Kako prepoznati pokvareni pirinač?

Ako počne da se suši, razvije buđ, promeni boju ili čudno miriše to su glavni pokazatelji da se pirinač pokvario. U slučaju da primetite bube odmah treba da ga bacite.

Danas objavljeno

Da li će Dubai spustiti Mjesec na Zemlju, novi projekat vrijedan pet milijardi dolara

Vanja A

Preminuo poznati glumac: Bio je legenda kultnih serija

Vanja A

Lana Del Rej uslikana na plaži: Ne mari za paparace, uživa sa društvom

Vanja A

Ostavite komentar