Većina dioničara ne želi Zuckerberga na čelu Facebooka - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Većina dioničara ne želi Zuckerberga na čelu Facebooka

Većina nezavisnih investitora, dioničara Facebooka, glasala je prošle nedelje za predlog da se Mark Zuckerberg otpusti s mjesta predsjednika kompanije.

Većina nezavisnih investitora, dioničara Facebooka, glasala je prošle nedelje za predlog da se Mark Zuckerberg otpusti s mjesta predsjednika kompanije.

Oni traže da se u kompaniju dovede nezavisni predsjednik, ali je problem to što Zuckerberg ima većinu u odboru deoničara i ne mora da poštuje njihove odluke.

Prošle godine, broj dioničara koji su to podržali bio je 51 odsto, podsjeća Biznis Insajder.

Ipak, pored podrške, predlog nije prošao, jer Zuckerberg kontroliše glasanje, što znači da ne mora da prihvati zahtjeve vlasnika drugih dionica.

“Arogancija nije zamjena za dobro korporativno upravljanje”, kazao je Majkl Konor, koji je pomogao koordiniranje ‘aktivističke akcije’ među investitorima Facebooka.

Facebook je rezultate glasanja objavio u ponedeljak.

Prema analizi rezultata, koju je objavio “Open Mic”, organizacija koja radi sa aktivistima dioničarima da se zbace korporativni predsjednici iz američkih najvećih kompanija – nezavisni dioničari u većini su podržali dva predloga da se oslabi moć Marka Zuckerberga.

Čak 68 odsto običnih investitora, koji nisu članovi Upravnog odbora, želi da zbaci Zuckerberga i dovede nekoga nezavisnog da predsjedava Odborom Facebooka.

Navodno su dioničari nezadovoljni kako je Zuckerberg reagovao nakon serije skandala koji se vežu za ovu društvenu mrežu – jedno je miješanje u američke izbore 2016. godine, a drugo je veliki skandal Cambridge Analytica. Oni smatraju da bi se kompanija oporavila uz nezavisnog predsednika koji bi na odgovornost pozvao Zuckerberga i njegov top tim.

Biznis Insider dodaje da su cijene dionica Facebooka dramatično pale prošle godine nakon Cambridge Analytica skandala, te se još nisu oporavile. Cijena dionice je 25. jula prošle godine bila 217.50 dolara, dok je ovog ponedjeljka bila 164.15 dolara.

Danas objavljeno

Koliko RAM-a imate, a koliko vam je stvarno potrebno?

V.R.

Dogecoin: Uspon “smiješne” kriptovalute

V.R.

The Lord of the Rings biće najskuplja TV serija u istoriji

V.R.

Ostavite komentar