Veći dio zemlje ukida pandemijske mere, premijer ne odustaje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Veći dio zemlje ukida pandemijske mere, premijer ne odustaje

Kanadski premijer Džastin Trudo izjasnio se protiv ublažavanja ograničenja zbog kovida 19 u toj zemlji, iako se sučava sa sve većim pritiskom demonstranata koji koriste kamione da blokiraju prestonicu Otavu i granične prelaze sa SAD, uključujući ekonomski vitalni most prema Detroitu.

Sve veći broj kanadskih provincija počeo je sa ukidanjem pojedinih epidemioloških mera, kako se porast omikron infekcija smanjuje, ali je Trudo branio mere za koje je savezna vlada nadležna, uključujući i onu koja je izazvala nezadovljstvo mnogih vozača kamiona: pravilo koje je stupilo na snagu 15. januara i koje zahteva da kamiondžije koji ulaze u Kanadu budu potpuno vakcinisani, navodi Rojters.

“Realnost je da su obavezna vakcina i činjenica da je odziv Kanađana da se vakcinišu povećan na skoro 90 odsto, osigurali da nas ova pandemija ne pogodi toliko jako, kao na drugim mestima u svetu”, izjavio je Trudo u parlamentu.

Zemlja je poslednjih nedelja opterećena protestima protiv kovid 19 mera i protiv samog Trudoa. Blokada koju sprovode uglavnom kamiondžije ušla je u treći dan na mostu “Ambasador” koji povezuje Vindzor u Kanadi i Detroit u SAD, saobraćaj je zaustavljen u smeru ka Kanadi,dok se prema SAD on i dalje odvija.

Preko ovog mosta se odvija 25 odsto ukupne trgovine između Kanade i SAD, a poslanici kanadskog parlamenta su izrazili sve veću zabrinutost zbog ekonomskih efekata, navodi Rojters.

Kanadska policija je saopštila da je bio blokiran i prelaz u Alberti, a tamo se nalazilo oko 50 kamiona, dok je više od 400 kamiona paralisalo centar Otave, glavnog grada Kanade, u protestu koji je počeo krajem prošlog meseca, dodaje britanska agencija.

Protesti na Novom Zelandu po uzoru na “Konvoj slobode”
Policija na Novom Zelandu uhapsila je oko 20 osoba, tokom trećeg dana kovid protesta inspirisanih velikim demonstracijama protiv obavezne vakcinacije u Kanadi.

Novozelandski demonstranti protiv vakcinacije rasterani su ispred zgrade parlamenta trećeg dana protesta, piše britanski Gardijan.

Kako se navodi, policija je angažovala oko 100 dodatnih policajaca iz cele zemlje kako bi pokušali da uklone demonstrante ispred zgrade parlamenta, gde su postavili šatore i parkirali automobile, blokirajući saobraćaj.

Stotine ljudi protestovalo je juče, treći dan zaredom, zbog zabrinutosti vezanih za kovid ispred novozelandskog parlamenta u Velingtonu.

Inspirisani velikim protestima protiv obavezne vakcinacije u Kanadi, novozelanski demonstranti su prisvojili krilaticu “Konvoj slobode” i blokirali ulice u glavnom gradu, navodi Gardijan.

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar