Veći dio sredstava iz Srbije za gradnju škole u naselju Ada - BIGportal.ba
Banja Luka

Veći dio sredstava iz Srbije za gradnju škole u naselju Ada

Donacija Srbije Banjaluci u iznosu većem od tri miliona evra najvećim dijelom biće usmjerena na izgradnju osnovne škole u naselju Ada, koja je prijeka potreba već godinama.
Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da će za projekat gradnje škole u ovom naselju biti potrebno oko 2,2 miliona evra.

“Za ovaj projekat već je pripremljena sva neophodna projektna dokumentacija. Dio sredstava ići će za atletsku stazu, stadion i gradski park. Smatramo da su ovo značajni projekti”, kazao je Stanivuković.

Istakao je da je njegov prijedlog bio da se sredstva koja su dobili od Srbije preusmjere za projekat izgradnje mosta u Česmi, ali da je sredstva za njegovu realizaciju ponudio republički nivo.

“Napravljen je dogovor da grad Banjaluka riješi sve imovinsko-pravne odnose, pripremi svu neophodnu projektnu dokumentaciju i izradi idejno rješenje, a da izgradnju finansiraju Vlada Republike Srpske i ‘Putevi Republike Srpske’”, rekao je Stanivuković, prenose Nezavisne novine.

Dodao je da su sredstva za projekat izgradnje mosta u naselju Česma planirana kroz rebalans budžeta, koji je usvojen prije nekoliko dana, te da bi na proljeće naredne godine trebalo da započne gradnja.

On je poručio da će sredstva iz Srbije biti preusmjerena, prije svega, za školu u Adi, gradski park, te za atletsku stazu i stadion u naselju Lauš.

“Dio sredstava ići će i za ateltsku stazu, stadion i gradski park. Smatramo da su ovo značajni projekti. Sredstva koja će uložiti Srbija u Banjaluku biće utrošena na gradnju najvećeg gradskog parka, kako bismo se vratili tim putevima zelenila po kojima je grad ranije bio prepoznatljiv”, kazao je Stanivuković.

Podsjećamo, nova škola u naselju Ada bi, kako se ranije govorilo, trebalo bi da bude građena na parceli preko puta restorana “Ada” u ovom naselju, a taj projekat je planirao realizovati Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke.

U prvoj fazi je predviđeno da to bude petorazredna osnovna škola i područno odjeljenje OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” iz Borika.

Petorazredna škola je planirana za 300 učenika, sa 10 učionica, od kojih bi pet trebalo da budu u prizemlju, a pet na spratu.

Trenutno ova mjesna zajednica nema osnovnu školu, već su đaci raspoređeni po školama u okolnim naseljima, a prvenstveno pohađaju školu “Branko Radičević” na Starčevici.

Danas objavljeno

Banjalučke ulice na presvlačenju, biciklisti čekaju nove staze

M.

Planirana isključenja električne energije za 07.oktobar 2022. godine

Vanja A

Bicikle možete iznajmljivati i tokom jeseni: Blizu 2.000 Banjalučana koristi “BL bajk”

M.

Ostavite komentar