Veći broj zaraženih koronom rezultat nepoštovanja mjera! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Veći broj zaraženih koronom rezultat nepoštovanja mjera!

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je večeras da je povećanje broja zaraženih virusom korona za dva do tri odsto u posljednja dva dana u Srpskoj, rezultat slabijeg poštovanja propisanih mjera, a ne njihovog ublažavanja.

Šeranić je naglasio da rezultati i praksa pokazuju da najviše pozitivnih lica na virus korona bude otkriveno između petog i osmog dana od kontakta s virusom, tako da se lako može doći do zaključka da su se ta lica zarazila prošle sedmice kada je i primijećeno da građani slabije poštuju propisane mjere koje se odnose nošenja lične zaštitne opreme na javnim mjestima i izbjegavanje okupljanja na jednom mjestu.

  • Mislim da je to na jedan način uzelo danak svemu ovom što u zadnja dva dana imamo u Republici Srpskoj, a ne ublažavanje mjera – rekao je Šeranić za Federalnu televiziju.

Šeranić je naglasio da Republika Srpska ima aktivan pristup traženju potencijalno oboljelih, koje pomaže da se onemogući širenje virusa u većoj mjeri nego što bi to trebalo da se desi.

  • Prije svega mislim na broj lica koja su potencijalno zaražena u zdravstvenim ustanovama i u staračkim domovima. Mi ćemo nastaviti ovim tempom i nadam se da ćemo narednim mjerama koje se odnose na današnje donošenje nove uredbe sa zakonskom snagom /sankcionisanje lica koja ne poštuju mjere/, uspjeti da na neki način spriječimo dalje širenje virusa u Republici Srpskoj – naveo je Šeranić.

On je pojasnio da su putem ove uredbe napraljene izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u dva segmenta.

  • Јedan segment odnosi se na to na koji način da iskontrolišemo ponašenje, odnosno poštovanje samih mjera u okviru vanrednog stanja ili vanredne situacije. Prije svega tu mislim na one aktivnosti koje će raditi MUP i komunalna policija u smislu pokretanja prekršajnog naloga – ukazao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, drugi segment uredbe predvidio je ponašanje i mogućnost kako da se kreira život poslije epidemije, kako bi bio smanjen rizik njenog povratka, čime nije samo obuhvaćena trenutna situacija, nego je napravljen i korak dalje.

BN

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

1 Komentar

sud 30 Aprila, 2020 at 10:05 pm

MInistar sam priznaje da je “primjeceno da velik broj gradjana ne postuje mjere”, a premier priznaje da gradjani nisu kaznjavani .
PRavite ovaj naord budalama i smisljeno ih pustate da se zaraze i umiru.

Odgovori

Ostavite komentar