Večernja ćaskanja "oči u oči": Španija traži da razgovori ispred kuća budu baština Uneska - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Večernja ćaskanja “oči u oči”: Španija traži da razgovori ispred kuća budu baština Uneska

Selo Algar kod Kadisa na jugu Španije, zatražilo je da tradicija večernjih razgovora na otvorenom, koji se tokom leta upražnajva širom te zemlje, bude svrstana na listu nematerijalne kulturne baštine Uneska.

Kako je rekao gradonačelnik Algara, Hoze Karlos Sančes, cilj je da se vekovima star običaj da se kada dnevna vrućina počne da popušta, na ulicu iznose stolice radi razgovora “zaštiti od pretnji društvenih mreža i televizije”.

“Ovo je suprotno društvenim mrežama. Reč je o razgovoru oči u oči”, rekao je Sančes, koji je nedavno podneo prijavu Unesku. On je za britanski ”Gardijan” dodao i da večernja ćaskanja nisu onakva kao što su nekada bila.

“Zato želimo da svi izađu ispred svojih kuća na razgovor na otvorenom, umesto da skroluju po Fejsbuku ili gledaju televiziju”, objašnjava Sančes.

On tvrdi da tradicionalni razgovori na otvorenom donose brojne benefite, kao što je ušteda energije, jer ljudi tokom nekoliko sati gase klima uređaje, ali i psihičko opuštanje.

Oko 1.400 stanovnika Algara s odobravanjem je primilo inicijativu gradonačelnika.

”Do sada nisam čuo nikakve kritike, svi komentari su bili veoma pozitivni”, rekao je Sančes.

U međuvremenu, njegova misija privukla je pažnju javnosti, pa su mediji širom zemlje izveštavali o malom selu koje se nalazii između dva parka priprode u južnoj Španiji.

“U Madridu su čuli za Algar, u Barseloni takođe, kao i u mnogo drugih regiona. Tako smo obezbedili publicitet za našu opštinu”, istakao je Sančes.

Danas objavljeno

Inspiracija za promjenu: 15 slavnih žena s najboljim šiškama svih vremena

Vanja A

Kim Kardashian otvorila profil na TikToku s kćerkom North, prate ih milioni ljudi

Vanja A

Ovo je prava istina šta se dogodilo sa Samanthom Jones

Vanja A

Ostavite komentar