22. Oktobra 2022.

Veće subvencije siromašnijim porodicama za kupovinu električnih vozila

Big Portal

Emanuel Makron je objavio da se menja iznos subvencije za nabavku električnih vozila u Francuskoj. Iznos se većini smanjuje sa 6.000 na 5.000 evra, ali se istovremeno porodicama sa skromnijim primanjima podiže iznos subvencije na 7.000 evra.

Time se želi dodatno podstaknuti kupovina jeftinijih električnih vozila, koja su zbog poskupljenja sirovina poskupela.

Primera radi, Dacia Spring kao najjeftiniji električni model na francuskom tržištu je tokom ove godine poskupeo 11 odsto.

Kako bi se dodatno pomoglo porodicama sa manjim primanjima, uvešće se program tzv. “socijalnog lizinga”, gde će se nuditi električni auto u zakup po ceni od 100 evra mesečno.

Ovaj program startuje u drugoj polovini naredne godine, a prve isporuke vozila očekuju se početkom 2024.

Dodatni problem koji brine predsednika Makrona je činjenica da se u Francuskoj trenutno proizvodi tek nekoliko modela na struju.

Kako piše Automotive News Europe, to su Renault modeli Zoe, Megane E-Tech i Kangoo E-Tech, zatim Opel Moka-e te DS 3 E-Tense.

To se mora promeniti.

“Imamo industrijsku strategiju za ljude da kupuju sve više francuskih automobila”, rekao je Makron za francuski Les Echoes.

Nada se i da bi u Francuskoj do 2030. godine mogli proizvesti dva miliona električnih automobila i kaže da se Francuska “mora probuditi“ kako bi se mogla takmičiti sa Sjedinjenim Državama i Kinom.

Očekivanja su velika, pa tako Renault u tu svrhu najavljuje obnovu kultnih modela, “četvorke” i “petice” u električnom izdanju, a dolazi i električni Scenic.

Stellantis, pak, planira da udvostruči broj modela koji će se proizvoditi u Francusko

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare