Veće plate traže i medicinske sestre i tehničari - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Veće plate traže i medicinske sestre i tehničari

Ako sada ne zadržimo medicinske sestre i tehničare, bolnicama ostaje samo da stave ključ u bravu.

Medicinske sestre i tehničari u zdravstvu RS ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plata. Traže duplo veća primanja, ali i usvajanje seta zakona koji bi regulisali sporna pitanja u zdravstvu Republike Srpske, poput Zakona o sestrinskoj djelatnosti kojim će se definisati ko je medicinska sestra, kako se školuje i gdje se zapošljava.

Potvrdio je ovo u razgovoru za Buku Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske.
Svjesni su, naglašava, da je nemoguće odmah uduplati primanja zdravstvenih radnika, stoga pristaju na kontinuiran rast plata, ali samo uz garanciju i jasan plan kada medicinari mogu očekivati duplo veća primanja od onih koja imaju sada.

Garancija i preciziran datum, odnosno mjesec kada će ovdje moći pristojno da žive od svog rada jedini je način da se medicinske sestre i tehničari zadrže u zdravstvenim ustanovama

Prema riječima Šerbedžije, Sindikat ima potpunu podršku Konfederacije sindikata RS, koja broji 34 000 radnika, a u savezu su i sa Strukovnim sindikatom doktora medicine RS, koji je najvio štrajk za 1. oktobar, ako im se, do tada, plate ne povećaju.

„Strukovni sindikat sestara i tehničara će krajem ovog mjeseca imati Glavni odbor i tada ćemo odlučiti o svojim narednim koracima, odnosno da li ćemo ići u proteste ili klasičan štrajk u zdravstvenim ustanovama. O tome u ovom trenutku ne mogu više reći, ali definitivno nije isključen ni jedan zakonski vid sindikalne borbe“, kazao je Šerbedžija za Buku dodajući da odustajanja od zahtjeva nema jer ako sada ne zadržimo medicinske sestre i tehničare, bolnicama ostaje samo da stave ključ u bravu.

Zdravstveni radnici su zadnjih godina najtraženija radna snaga Evrope, zemalja Zaljeva, čak i svijeta.

Primanja i uslovi koje nude su daleko bolji nego u u RS, gdje medicinska setra ili tehničar sa platom koja uz topli obrok i regres iznosi oko 800 KM i punim rukama posla teško mogu da obezbijede egzistenciju.

Za naš zdravstveni sistem tek stižu teža vremena, jer strane klinike sve više pojednostavljuju uslove zaposlenja radnika s ovih prostora, tako da je i elementarno poznavanje jezika sve manje važno.

Oni koji ne žele učiti jezik i otići iz države, odlučuju se za posao u Federaciju BiH, gdje su plate puno veće. To je posebno izraženo u opštinama koje graniče sa Federacijom BiH.

„Ako pogledamo samo rubne opštine sa Federacijom BiH, plate su i za 50 posto veće od plata u RS, što je priličan iznos i dobar razloga što je znatan dio sestara i tehničara odlučio promjeniti zdravstvenu ustanovu u kojoj će raditi“, ističe naš sagovornik.

Poređenja radi primanja medicinske sestre u UKC Tuzla iznose I do 1.400, a u KC Univerziteta u Sarajevu i do 1.700 KM.

Koliko medicinskih sestara i tehničara trenutno nedostaje Republici Srpskoj pitanje je na koje niko nema odgovor. Međutim ovdje su same brojke manje važne jer je daleko veći problem manjak profesionalaca, u odnosu na broj prekvalifikovane radne snage koja ne zna raditi ovaj posao.

Trenutno kompletan zdravstveni sistem Republike Srpske leži na 60-om i 70-om godištu, starijih i mlađih godišta nema, što ponajbolje govori o brojkama medicinskih sestara i tehničara koji su otišli iz RS. Šerbedžija je uvjeren da smo vrlo blizu vremenu kada nećemo imati iskusan kadar koji bi mogao da obuči ljude koji se tek susreću sa poslom zdravstvenih radnika.

„Mi trenutno imamo situaciju da jedna sestra ili tehničar, imaju dva neiskusna tehničara ili dva prekvalifikanta, čiji rad kontrolišu i uz svoj obavljaju. Znači, jedan profesionalac radi posao za dva-tri, a nekada i za četiri čovjeka. I to svakodnevno. Na takav način je nemoguće raditi kvalitetno i korektno, to je ogroman napor i ogroman stres. Nadalje, da bi neko postao iskusan tehničar i da bi se uveo u posao, potrebno je 3 do 4 godine, ali tada taj kadar odlazi u inostranstvo“, pojašnjava Šerbedžija posljedice višegodišnjeg lošeg socio-ekonomskog statusa medicinskih radnika u Republici Srpskoj.

Borba medicinara za povećanjem plata traje mjesecima, a prošle godine su održali i štrajk upozorenja.

(Buka)

Danas objavljeno

London šalje Kijevu oružje za samoodbranu

M.

Šojgu pozvan u London

M.

Popularna i u penziji

M.

Ostavite komentar