Veća zagađenost, divlja gradnja, poremećen saobraćaj – sve zbog onlajn kupovine - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Veća zagađenost, divlja gradnja, poremećen saobraćaj – sve zbog onlajn kupovine

Kupovina preko interneta sve je popularnija u svijetu, ali u velikim svjetskim gradovima već izaziva komunalne probleme. Situacijom u Njujorku bavio se Gradski institut za saobraćaj, ali i „Njujork tajms“.

Više od 90 odsto stanovnika Njujorka kupuje preko interneta pa svakodnevno u taj grad stiže milion i po pošiljaka.

Prosečne isporuke njujorškim domaćinstvima su se utrostručile u poslednjih petnaestak godina.

Firme koje se bave isporučivanjem tako kupljene robe imaju mnogo problema da stignu u sve kvartove velikog grada.

Istraživanje Gradskog instituta za saobraćaj pokazalo je da je internet kupovina poremetila saobraćaj i bezbednost na putevima, doprinela povećanju zagađenosti vazduha pa čak i podstakla divlju gradnju.

Da bi se na vreme isporučila roba, kamioni se parkiraju u saobraćajnim trakama, pa čak i na raskrsnicama. Zbog toga je policija samo prošle godine naplatila 471.000 kazni. To je 34 odsto više u odnosu na pre pet godina.

Glavni put za kamione, koji treba da uđu na Menhetn je najzagušeniji u celoj zemlji. Saobraćaj usporavaju i automobili koji voze kao Uber pa brzina ne prelazi 40 kilometara na sat.

Gradske četvrti zauzela su skladišta za čuvanje robe koja najbrže treba da se isporuči, a na periferiji se grade stotine hiljada kvadrata skladišnog prostora, nekada i bez dozvole.

Gradske vlasti se trude da obezbede skladišta u raznim delovima grada, ali i parkinge za kamione. Razmatra se i mogućnost korišćenja vodenih puteva, jer Menhetn je ostrvo usred Njujorka.

Danas objavljeno

Meryl Streep je bila ‘toliko depresivna’ snimajući film ‘Đavo nosi Pradu’

Vanja A

Princ Charles je bijesan: „Meghan je potrošila sav moj novac“

Vanja A

Putinov avion košta 455 miliona eura

Vanja A

Ostavite komentar