VEĆA KAZNA U PONOVLJENOM POSTUPKU Za ubistvo Dječaka s planine 16 godina i 9 mjeseci robije - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

VEĆA KAZNA U PONOVLJENOM POSTUPKU Za ubistvo Dječaka s planine 16 godina i 9 mjeseci robije

Ilija Milić (72) osuđen je danas na 16 godina i devet mjeseci zatvora zbog ubistva “dječaka sa planine” Vasilja Kneževića (35) i pokušaja ubistva njegovog oca Nedeljka (87).
Okružni sud u Banjaluci je u ponovljenom postupku izrekao gotovo identičnu presudu kao raniju koja je ukinuta.

Naime, Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je u junu ove godine presudu Iliji Miliću kojom je bio osuđen na 16 i po godina zatvora zbog ubistva “Dječaka s planine”.

Iako je Milić priznao krivicu, presuda je ukinuta nakon što je Vrhovni sud uvažio žalbu Milićevog branioca Jove Pilipovića. Advokat Pilipović najavio je danas nakon izricanja presude novu žalbu Vrhovnom sudu RS.

Milić je ubistvo izvršio 10. aprila prošle godine na Kruševu brdu u selu Pilipovina kod Kotor Varoši. U zasjedi je čekao Vasilja Kneževića na putu kojim je mladić vodio stoku, a kad je naišao, ispalio je prema njemu rafal iz automatske puške, pogodivši ga sa pet metaka. Motiv za ubistvo bio je višegodišnji sukob dvije porodice zbog vodovoda.

U optužnici se navodi da je Milić prije zločina uzeo automatsku pušku i otišao prema zaseoku Potok s namjerom da ubije Vasilja. Sakrio se iza stabla bukve pored lokalnog puta. Kad je Vasilj naišao, Milić je s udaljenosti od skoro dva metra ispalio rafal prema njemu. Dva su ga metka pogodila u glavu, dva u lice, a jedan je pogodio rame i vrat i na mjestu je ostao mrtav.

Milić je sa puškom u rukama otišao kući i telefonom pozvao policiju. Policajcima je izjavio da je ubio komšiju i pozvao ih da dođu u selo da se preda. Milić je nakon tog poziva ponovo uzeo pušku i otišao do kuće Nedeljka Kneževića, oca ubijenog. Dok je prilazio kući, uočio je Nedeljka ispred pa je i prema njemu ispalio rafal. Nedeljko ga je tada upitao: “Je l` ti mene gađaš?”, našta mu je Milić odgovorio: “Na tebe pucam, tebe gađam.” Nedeljko je nakon toga nepovrijeđen uspio da pobjegne u kuću da bi ubrzo stigla policija i uhapsila Milića.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Banjaluka: Nasmrt izboden mladić, poznat identitet

Vanja A

Snažan zemljotres ponovo uzdrmao Stolac

Vanja A

Drama u centru Sarajeva: Pucali na autobus, putnici prestravljeni pobjegli

Vanja A

Ostavite komentar