Već za nekoliko godina električni automobili će postati najprodavaniji u Evropi - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Već za nekoliko godina električni automobili će postati najprodavaniji u Evropi

U prvih pet meseci ove godine je na evropskim tržištima udeo prodatih električnih automobila u EU, Švajcarskoj, Islandu, Norveškoj i Ujedinjenom kraljevstvu iznosio prosečno 11,3 posto.

Na naprednim i bogatim tržištima on je još veći. U Holandiji električni automobili imaju udeo oko 18 posto, u Švedskoj 26 posto, a u Norveškoj su potpuno potisnuli benzince i dizelaše i drže neverovatnih 79,2 posto tržišta. Situacija na siromašnijim tržištima je potpuno drugačija.

U Hrvatskoj je udeo električnih automobila među novim automobilima u prvoj polovini ove godine samo dva posto, navodi Jutarnji.hr.

Da ofanziva električnih automobila neće prestati prognozira firma za analizu tržišta Dataforce: Njihovi stručnjaci su uzeli u obzir tržišne trendove i planove proizvođača za budućnost.

Budući da svi forsiraju nove električne modele i polako zanemaruju one s “klasičnim pogonom” vrlo skoro kupci neće imati previše izbora za kupovinu benzinca i dizelaša, dok će ponuda električnih automobila biti zaista raskošna. Na primer Fiat će već od 2027. nuditi samo električne automobile,

Mercedes to planira da učini do 2030., a Volkswagen 2033. godine. Najkasnije 2035. kupci neće više imati previše izbora. Gotovo svi automobili će biti električni.

Prema prognozi Dataforcea udeo novih električnih automobila će rapidno rasti kroz godine koje nam slede. Već 2027. on bi trebalo da iznosi 21 posto, 2030. će narasti na 56 posto, a 2035. bi trebalo da iznosi najmanje 80 posto.

Dataforce ipak upozorava da bi mogle da se pojave okolnosti zbog kojih bi taj razvoj mogao da se uspori. Naime, geopolitički uticaji, manjak sirovina za izradu baterija i spori razvoj mreža punjača bi mogli da ograniče napredovanje električnih automobila, a to znači da bi i evropska CO2 agenda tada morala da se menja.

U analizi se pominje i da je većina kupaca u Evropi vrlo otvorena prema budućoj kupovini električnog automobila. Na najvećim tržištima, u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Španiji i Ujedinjenom kraljevstvu više od 50 posto potencijalnih kupaca spremno je da pređe na alternativne pogone.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Škoda / Mercedes

Danas objavljeno

Audi pikap – ima li uopšte potrebe za nečim takvim?

Vanja A

Da li znate kako se vozi motocikl u grupi?

Vanja A

U Indiji će se proizvoditi EV sa autonomijom od 500 kilometara

Vanja A

Ostavite komentar