30. Januara 2022.

Već ga pregazilo vrijeme: Kraj proizvodnje za mali električni BMW

Big Portal

Iz BMW-a je potvrđen kraj proizvodnje kompaktnog električnog modela sa petora vrata koji se pravi u Lajpcigu, zbog, kako kažu, reorganizacije proizvodnih pogona usled pripreme treće generacije Minija Countryman u drugoj polovini 2022.

BMW i3 je bio prvi model ovog nemačkog proizvođača koji je nudio potpuno električni pogon. Neobični hečbek sa zadnjim kontra vratima, skupocene karbonske konstrukcije, u BMW gami biće indirektno zamenjen novom električnom verzijom treće generacije krosovera X1 koji stiže ove godine.

Foto: Promo/BMW

Novi X1, Mini Countryman, kao novi “i” model biće bazirani na FAAR platformi, koja se potpuno razlikuje od one na kojoj je pravljen mali i3.

Takođe, i3 je dolazio u opciji sa jednim e-motorom, ali i u verziji sa dodatnim konvencionlanim dvocilindarskim motorom od 650 cm3, a koja je nudila veći domet.

U obe verzije i3 je koristio 22,2 kWh bateriju i razvijao oko 170 KS. Kasnije, 2017. godine je kapacitet baterije bio povećan (33,2 kWh), a iste godine se pojavio i i3 S – sportska verzija sa širim tragom točkova i 181 KS.

Ono što je ovaj model posebno isticalo ne odnosi se samo na spoljašni dizajn, već i na enterijer koji je, kada se pojavio, delovao kao da je iz daleke budućnosti. Minimalistički i sa puno recikliranih materijala.

Foto:BMW

Kako je iz BMW-a potvrđeno za Autocar, nemačka kompanija širi gamu modernih električnih modela i to je razlog “gašenja” sada već zastarelog i3.

Foto: Promo/BMW

Do kraja godine BMW Grupa će imati 6 modela na baterije na tržištu, a do 2023. biće ih 13.

Ističu da danas kupci traže potpuno električne automobile posebno pravljene za gradske uslove, odnosno prostrane kompaktne modele koji mogu da isprate i aktivni životni stil – a kao najbolju ponudu tu vide upravo Mini Electric i novi BMW iX1. U takvoj postavci stvari BMW više ne vidi mesto za mali i3 čija proizvodnja prestaje na leto ove godine.

Izvor: Nova

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare