Veber: Promjenama do Evrope s više demokratije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Veber: Promjenama do Evrope s više demokratije

Lider Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu Manfred Veber založio se za promjene odnosa Parlamenta i Savjeta Evrope koje bi donijele više demokratije u Evropskoj uniji.

U autorskom tekstu za portal Politiko, on je naveo da bi, prije svega, Evropski parlament trebalo da insistira na stvarnom pravu zakonodavne inicijative kakvo uživaju svi nacionalni parlamenti.

– To ne mora da iziskuje izmjene Sporazuma, već samo da novoizabrani predsjednik Evropske komisije bude saglasan da sprovede svaku odluku donijetu većinom glasova u Parlamentu. EPP će se potruditi da se okvirni sporazum između Evropskog parlamenta i Evropske komisije ažurira prema tome – napisao je Veber.

Parlament bi, prema njegovim riječima, trebalo da utvrdi zakonodavnu agendu Evropske komisije, a njegov mandat mora biti određen prioritetima oko koji su saglasne proevropske političke snage parlamenta.

– Želimo da modifikujemo način na koji sarađujemo s Evropskom komisijom kako bi ona postala više politička. Svake godine Evropski parlament i Evropska komisija trebalo bi da se, na osnovu razgovora sa glavnim grupama Evropskog parlamenta, dogovore o konkretnim projektima na koje će se fokusirati Evropska komisija. Projekti bi trebalo da odražavaju prioritete konstruktivnih snaga u Evropskom parlamentu – smatra Veber.

Sljedeće što treba učiniti jeste da parlament mora da ojača svoja ovlašćenja za kontrolu i istragu, kao i da obezbijedi da nadgleda ne samo rad Komisije, već i projekte koje nacionalne vlade preduzimaju koristeći sredstva EU.

– Trenutno ne samo Evropska komisija već i Savjet blokiraju promjene u ovom smijeru. Pregovaraćemo sa Savjetom i koristićemo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju da Savjet promijeni svoj stav u vezi s tim – dodaje Veber.

On preporučuje i da se izvrši pritisak na novu komisiju da ukloni birokratske prepreke da bi iskristalisale inicijative koje najbolje mogu da budu sprovedene na evropskom nivou.
– Moramo da se suprotstavimo lažnim pričama nekih nacionalnih vlada da je Evropa kriva za sve što kod kuće pođe po zlu. Stoga EPP u potpunosti podržava najavu predsjednice Komisije Ursule von der Lajen o principu ”jedan upada, drugi ispada” za novo zakonodavstvo – napisao je Veber.

On ističe da je vrijeme da se uspostavi obavezujući postupak kojim će se određivati kako Parlament i Savjet biraju sljedećeg predsjednika Evropske komisije, uzimajući u obzir rezultate sljedećih evropskih izbora 2024.

EPP grupa, kaže, namjerava da ovu tačku postavi veoma visoko na dnevni redi planirane konferencije o budućnosti Evrope.

Ocijenio je da svaki sistem može da se poboljša i napomenuo da Evropska unija ima savršeno preimućstvo kojim to može da postigne, a to je parlament koji neposredno biraju evropski građani.

Veber naglašava da je demokratski mandat parlamenta nesumnjiv i izneo podatak da je na posljednjim izborima za Evropski parlament glasalo više od 200 miliona ljudi, što je skoro 50 odsto više nego na posljednjim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ipak, prema njegovim riječima, ima mnogo onih u Briselu i drugim evropskim prestonicama koji više vole da donose odluke na osnovu dogovora u sporednim sobama u kojima će neposredni izbor birača postati žrtva ličnih igara moći.

– Evropski građani zaslužuju šansu da odaberu šefa izvršne vlasti – a ne da liderstvo određuju tajnim igrama moći iza zatvorenih vrata – istakao je Veber.

TANJUG

Danas objavljeno

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Policija na Floridi ispalia 12 metaka u tinejdžera

M.

Italija je stala: Potpuni kolaps zbog kovid potvrda

M.

Ostavite komentar