21. Decembra 2019.

Važno je kako i čime peremo ruke

Big Portal

“Uzeli smo hleb produžene svežine i rukama dodirivali parčiće. Samo jedno parče nismo dotakli, drugo smo dirali neopranim rukama, treće rukama koje smo oprali gelom za dezinfekciju, četvrto rukama koje smo oprali samo sapunom i vodom. A zatim smo uzeli još jedno parče i njime prešli preko laptopa u učionici. Rezultati: Ogavno!”, rekla je učiteljica.  

Razvoj su pratili oko tri nedelje

Učiteljica je dodala da spremačice u školi redovno čiste laptopove, ali za potrebe ovoga eksperimenta to nisu učinile.  

Nakon što su odradili eksperiment, hleb su spakovali u kese za zamrzivač, zatvorili i čekali da prođu tri nedelje.

“Da smo hleb izložili vazduhu, eksperiment bi se brže završio. Kriške hleba koje su bile izložene bakterijama i virusima brže su postale buđave u odnosu na one koje smo dodirivali opranim rukama i gelom za dezinfekciju. Tu se buđ razvijala, ali sporije”, objasnila je učiteljica.  

Metkalf je napisala da joj je dozlogrdilo da stalno bude bolesna i pozvala je svoje pratioce na društvenim mrežama da češće peru ruke i da podsećaju svoju decu da čine isto.

Istakla je i da gel za dezinfekciju ne može nikada da bude adekvatna zamena za sapun i vodu.  

“Bacili se šire jako brzo. Bez obzira na to koliko im često to govorite ili ih učite da peru ruke, deca to možda neće učiniti kako treba”, upozorila je ona.

Dodala je i da bolesna deca treba da ostanu kod kuće kako bi se sprečilo širenje zaraze.

Izvor. N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare