Važno je da nadoknadite minerale: Ove namirnice bogate su gvožđem, kalcijumom i magnezijumom - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Važno je da nadoknadite minerale: Ove namirnice bogate su gvožđem, kalcijumom i magnezijumom

Zbog češćeg držanja dijeta, disbalansa hormona ili menstrualnog ciklusa, žene češće imaju problem sa nedostatkom ovih neophodnih nutrijenata

KAO važne sastojke ljudskog organizma, minerale je potrebno redovno unositi kroz ishranu.

Zbog češćeg držanja dijeta, disbalansa hormona ili menstrualnog ciklusa, žene češće imaju problem sa nedostatkom ovih neophodnih nutrijenata.

Zbog toga je potrebno češće proveravati njihov unos i nadoknaditi nedostatak.

Gvožđe

Mineral neophodan za imunitet i normalan rad organizma. Obilna menstruacija i tip ishrane mogu da utiču na nivo gvožđa u krvi.

Ženama u perimenopauzi treba 27 miligrama gvožđa dnevno. Kada ono fali, dolazi do anemije, koja se manifestuje umorom, kratkim dahom, srčanim aritmijama i gubitkom kose.

Preporučuju se jaja, brokoli, cvekla, spanać, pileća džigerica i hrana bogata vitaminom C, jer on pospešuje apsorpciju.

Kalcijum

Dve trećine žena ne dobija dovoljno ovog minerala putem ishrane, pokazala je svetska studija. Kalcijum je važan za funkcioniranje mišića, srca i enzima. Najveći problem koji može da izazove nedostatak ovog minerala jeste osteoporoza i gubitak gustine kostiju koji u kasnijim godinama povećava rizik od lomova. Preporučena dnevna količina kalcijuma je 1.000 miligrama i možemo da je dobijemo konzumiranjem mlečnih proizvoda, ribe i pečuraka koje pomažu u apsorpciji kalcijuma.

Magnezijum

Bez dovoljnog nivoa magnezijuma u telu, ne može da se metaboliše vitamin D. Zbog toga svakog dana telu treba 310 do 320 miligrama magnezijuma, koji može da se nađe u žitaricama, semenkama, povrću, mesu i proizvodima životinjskog porekla. S druge strane, nedostatak magnezijuma u telu dovodi do umora, mučnine, osećaja trnaca i grčenja mišića.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Jednostavni slani kukuruzni muffini

Vanja A

Ova hrana će vam pomoći u borbi protiv bora

Vanja A

Načini da brže izliječite prehladu

Vanja A

Ostavite komentar