9. Septembra 2022.

“Važna dalja podrška Grčke”

Big Portal

Selaković je danas razgovarao s ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom u Beogradu, kom se zahvalio na potvrđenoj podršci po pitanju Kosova i Metohije i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Selaković je sagovornika detaljno informisao o situaciji na Kosovu i Metohiji i nastojanjima Prištine da destabilizuje situaciju na terenu kroz sistematsku kampanju zastrašivanja srpskog naroda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Beograd je, za razliku od Prištine, kako je naglasio šef srpske diplomatije, opredeljen za dijalog i rešavanje svih otvorenih pitanja političkim i miroljubivim sredstvima.

Takva politika se, između ostalog, reflektuje i kroz inicijativu “Otvoreni Balkan”, kao proces koji za cilj ima ekonomski razvoj i bolje političke odnose u regionu, rekao je Selaković.

Ministri su razgovarali i o energetskoj situaciji, regionalnim i geopolitičkim temama, a Selaković je istakao da je važno uložiti napore da se izbegne svaka eskalacija u području Istočnog Mediterana i da se mora insistirati na poštovanju medjunarodnog prava i rezolucija Saveta bezbednosti UN na kojima počiva mir u tom regionu.

Srbija, prema njegovim rečima, dosledno podržava teritorijalni integritet Grčke na kopnu i moru.

Selaković je istakao da su odnosi strateškog partnerstva dve zemlje zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrdjenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda, te snažnim kulturnim i civilizacijskim vezama.

Sagovornici su izrazili želju za nastavak produbljivanja odnosa, kroz redovne susrete na visokom i najvišem nivou i razne vidove bilateralnih konsultacija, ali i trilateralne formate koji uključuju Republiku Kipar i Severnu Makedoniju, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Selaković je dodao da očekuje da, uporedo sa rastom obima robne razmene izmedju dve zemlje, bude povećano i interesovanje grčkih kompanija za investiranje u Srbiji.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare