13. Aprila 2022.

Važi pravilo lijeve strane: Ukleta šuma patuljaka i vilenjaka koja je inspirisala Tolkina

Big Portal

Jedno od najmisterioznijih mesta za posetu u Engleskoj je prikladno nazvano Pazlvud.

Ova šuma je toliko neobična da čak i najsuroviji realisti priznaju da se na njenim stazama mogu sresti bajkoviti vilenjaci, trolovi ili patuljci.

Upravo zato je savršena destinacija za sve one zaljubljenike u knjige i filmove o mitologiji i čarobnjacima, jer izgleda kao mesto na kojem će svi oni oživeti. Stoga ne čudi što je poslužila i kao set za snimanje najpoznatijih fantastičnih filmova i serija. Naime, ona je inspirisala Tolkina prilikom pisanja Gospodara prstenova, a neki kažu “Zabranjena šuma” iz Harija Potera ima sličnosti sa Pazlvudom. Takođe, ova šuma je poslužila kao set za snimanje serija Dr Who, Merlin i Atlantis.

https://www.instagram.com/p/CbSKre0oDXB/?utm_source=ig_web_copy_link

Pazlvud se prostire na gotovo 6 hektara površine, a njenim prostranstvima hodalo se i u doba starih Rimljana.

Njenoj dugoj istoriji svedoči više od 3.000 novčića iz rimskog doba koje su otkrili radnici sredinom 19. veka tokom uređenja šume. Naime, uređen je put kroz šumu i sagrađeno nekoliko drvenih mostova kako bi se olakšala šetnja uz minimalnu ljudsku intervenciju.
Da ne bi došlo do gužve i da bi svako mogao u miru uživati u pogledu, u šumi odnedavno vlada pravilo hodanja levom stranom.

https://www.instagram.com/p/CXRxZPsowd5/?utm_source=ig_embed&ig_rid=40954928-a91e-40c9-b736-555305fa1c3a

Ako volite da šetate, da budete na otvorenom, sigurno ćete voleti šumu Pazlvud, to je šuma kao nijedna druga koju ste posetili.

Ulaz u šumu je potpuno besplatan, a oni koji žele da doprinesu poboljšanju crkve u najbližem selu mogu svu količinu uložiti u kutiju na ulazu. Gostima se u ovoj šuma osim njenog otkrivanja i šetanja nudi i jahanje na poniju, nekoliko vrsta ekoloških atrakcija i ručak u neobičnom kafiću.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare