Vatrogasci spasili rijetku vrstu bora iz praistorije: "Nadživjeli su dinosauruse" - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Vatrogasci spasili rijetku vrstu bora iz praistorije: “Nadživjeli su dinosauruse”

Australijski vatrogasci spasili su od požara u blizini Sidneja posljednju grupu borova iz praistorije, saopštili su zvaničnici.

“Vatrogasci su se iz helikoptera spustili među 200 stabala borova Volemi u zabačenoj klisuri u Plavim planinama, nedelju dana pre nego što je do tog dela zemlje stigao požar”, rekao je direktor Nacionalnih parkova i službe za zaštitu divljine Dejvid Krust.

Vatrogasci su postavili sistem za navodnjavanje kako bi drveće, takozvani dinosaurusi, ostalo vlažno kada se požar približi. Avioni za gašenje požara strateški su zaustavljali požar kako bi usporili njegovo napredovanje.

“Bor Volemi je posebno važna vrsta, a činjenica da je ovo jedino mesto na svetu gde postoji, i to u tako malom broju, čini je zaista značajnom”, rekao je Kurst u izjavi za australijsku televiziju.

Ministar za zaštitu životne sredine u Južnom Velsu Mat Kin rekao je da su borovi spaseni.

“Ovi borovi su nadživeli dinosauruse, pa kada smo videli da se vatra približava shvatili smo da moramo da učinimo sve što smo mogli da ih spasimo”, rekao je Kin.

Bor Volemi bio je poznat samo u svom fosilizovanom obliku i smatralo se dugo da je izumro pre nego što je pronađen 1994. godine.

Tačna lokacija ovih borova ostaje strogo čuvana tajna kako bi vlasti uspele da ih zaštite.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Zemljino jezgro postaje deblje sa jedne strane, naučnici ne znaju uzrok

Vanja A

Kendall Jenner ljubi NBA košarkaša

Vanja A

Upoznajte lijepu suprugu Christiana Eriksena

Vanja A

Ostavite komentar