Vatrogasci drugi dan ne uspijevaju da obuzdaju požar kod Atine - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vatrogasci drugi dan ne uspijevaju da obuzdaju požar kod Atine

Stotine vatrogasaca uz podršku više od 30 aviona-kanadera i danas se drugi dan za redom bore sa velikim šumskom požarom u oblasti Vilia, koji je primorao spasilačke ekipe da evakuišu štićenike starackog doma i nekoliko sela severozapadno od Atine.

Šumski požar u Viliji izbio je juče ubrzo nakon što je vatra zahvatila područje jugoistočno od grčke prestonice, u oblasti Keratea, prenosi AP.

Tokom ovog meseca, najtoplijeg u poslednjih nekoliko decenija, stotine požara zahvatile su osušeno nisko rastinje, a zatim i šume širom Grčke.

Grcka vatrogasna služba saopštila je da se 370 vatrogasaca sa 115 vozila borilo danas sa požarom u Viliji, uz podršku 20 protivpožarnih aviona i 12 helikoptera, dok je 40 austrijskih vatrogasaca gasilo dva velika požara na Peloponezu.

Grčka policija je danas saopštila da je uhapsila dve osobe koje su osumnjičene da su podmetnule dva požara koja su brzo ugašena.

Uhapšen je 54-godišnji Grk koji je navodno u nedelju upaljacem palio papire i drvo za potpalu pored niskog rastinja i suvog žbunja na ulazu u jedno selo zapadno od Atine.

U drugom slučaju uhapšena je 29-godišnja strana državljanka, koja je osumnjičena da je palila suvo lišće pored drveta na jednom trgu u centru Atine.

Intenzivna vrućina i požari pogodili su i druge mediteranske zemlje poslednjih nedelja.

U Alžiru je poginulo najmanje 75 ljudi, u Turskoj 16, a u Italiji je takođe prijavljeno nekoliko smrtnih slucajeva povezanih sa požarima.

Velika suša i vrućine ovog leta su izazvali požare i u zapadnim delovima SAD i u severnom Sibiru u Rusiji.

(Tanjug)

Danas objavljeno

“Sirija, Libija, Irak, Jugoslavija; Počnite od sebe”

M.

Slovenija uoči praznika uvela nove zabrane

M.

Zemljotres na Svetoj gori

M.

Ostavite komentar