"Vatre" u Sudanu se ne gase; hapšenja, protesti - pritisak raste - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Vatre” u Sudanu se ne gase; hapšenja, protesti – pritisak raste

Bezbednosne snage Sudana su uhapsile tri poznate ličnosti prodemokratskog pokreta, izjavili su njihovi rodjaci, dok pritisak na vojsku raste posle puča.

Demonstracije protiv državnog udara koji je vojska izvela u ponedeljak nastavljene su u Kartumu i drugim gradovima, a mnoge kompanije ne rade jer su se odazvale pozivima na štrajk.

Puč preti da ugrozi tranziciju Sudana ka demokratiji, započetu 2019. nakon zbacivanja dugogodišnjeg autokratskog lidera Omara Al-Bašira, posle narodne pobune. Grupe od više desetina ili stotina demonstranata postavljale su barikade na glavnim putevima celog dana.

Bezbednosne snage su intervenisale i uklonile barijere, a neki demonstranti su ranjeni iz vatrenog oružja, navode aktvisti. Najmanje šest ljudi je poginulo i više od 140 je ranjeno u sukobima demonstranata i bezbednosnih snaga od ponedeljka. Mnogi od ranjenih su životno ugroženi. Vojska je izvela državni udar posle višenedeljnog rasta tenzija između njenih čelnika i civilnih lidera, izazvanih neslaganjem oko kursa i brzine tranzicije ka demokratiji.

Danas objavljeno

Sutra kiša, na planinama snijeg

M.

Detalji nesreće: Rudare zatrpalo 14 kubika uglja

M.

Omikron soj virusa možda već u Srbiji?

M.

Ostavite komentar