11. Decembra 2020.

Vašington uvodi sankcije Ankari

Big Portal

Izvori navode da bi sankcije, koje će najvjerovatnije izazvati negodovanje Ankare i zakomplikovati odnose administraciji novoizabranog predsjednika Džozefa Bajdena, mogle biti objavljeno uskoro.

Prema riječima izvora, sankcije će biti usmjerene protiv Odbrambene industrije i njihovog direktora Ismaila Demira. Nekoliko izvora smatra da će objava o sankcijama biti već sutra ali možda i naredne sedmice.

Višerangirani turski zvaničnik rekao je da će sankcije biti kontraproduktivne i da će naškoditi odnosima između dvije zemlje.

  • Sankcije neće postići rezultat već će biti kontraproduktivne. Turska je više da se slični problemi rješavaju putem diplomatije i pregovora. Nećemo prihvatiti jednostrana nametanja – naglasio je zvaničnik.

Rusija je “S-400” isporučila prošle godine i Turska je izvršila probu u oktobru. Ankara je saopštila da “S-400” nije integrisan u NATO sisteme i da ne predstavlja prijetnju.

Međutim, SAD ističu da “S-400” predstavlja prijetnju i objavile su prošle godine da će zbog toga isključiti Tursku iz programa borbenih aviona “F-35”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare