22. Marta 2022.

Vašington “sahranio” Prištinu

Big Portal

“Kosovo najbolje može da pokaže svoju spremnost za obaveze NATO članstva tako što će nastaviti da aktivno sprovodi 10-ogodišnji plan tranzicije (Kosovskih bezbednosnih snaga) i da ne odstupa od njega”, rekaoo je za Radio Slobodna Evropa jedan portparol Stejt departmenta.

Odgovor je usledio nakon što je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani pismom zatražila od predsednika SAD Džozefa Bajdena da iskoristi “liderstvo i uticaj da aktivno podrži i unapredi složeni proces članstva Kosova u NATO”.

“Pošto delimo zajednički cilj zaštite i unapredjenja globalne bezbednosti, članstvo Kosova u NATO postalo je imperativ”, navela je Osmani u pismu od 10. marta u koje je RSE imao uvid.

Ona je takođe navela da, iako su oči sveta sada uprte u rat u Ukrajini, “ne smemo izgubiti iz vida krhku situaciju sa kojom se suočavamo na Balkanu”.

“Izloženi smo upornim naporima Rusije u potkopavanju Kosova i destabilizaciji celog zapadnog Balkana”, dodala je Osmani.

Portparol Stejt departmenta je, međutim, naveo da su SAD posvećene tome da pomognu Prištini da “zauzme mesto koje mu pripada pored svojih suseda u evropskim i evroatlantskim institucijama”.

“Nastavljamo da podržavamo Kosovske bezbednosne snage dok čine značajan napredak u svom 10-odišnjem planu tranzicije, koji je razvijen uz podršku SAD, a za izgradnju interoperabilnih multietničkih, teritorijalnih odbrambenih snaga pod civilnom kontrolom koje nisu samo sposobne da brane teritorijalni integritet Kosova, već i da doprinesu globalnim bezbednosnim naporima van granica”, dodao je portparol.

Zvaničnik NATO rekao je ranije za RSE da su kriterijumi za članstvo u NATO jasno postavljeni u Vašingtonskom sporazumu (ili Severnoatlantskom sporazumu) i da “odluke o članstvu u NATO donosi Severnoatlantski savet jednoglasno”. Od 30 država članica NATO, četiri još nisu priznale nezavisnost Kosova – Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka.

Zvaničnik NATO je rekao da se angažman ove organizacije na Kosovu nije promenio i da ostaje snažno posvećena misiji Kfora, “što doprinosi bezbednom i bezbednom okruženju na Kosovu i široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu”.

“Posredstvom NATO savetodavnog i tima za vezu, takodje nastavljamo da sprovodimo naše aktivnosti izgradnje kapaciteta kao podršku kosovskim bezbednosnim organizacijama u okviru njihovog prvobitnog mandata. Sve promene u stavu naših snaga u KFOR-u ostaju zasnovane na uslovima, a ne na kalendaru”, dodao je zvaničnik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare