Vašington: Razmišljamo, sankcije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vašington: Razmišljamo, sankcije

Sjedinjene Američke Države pokušaće da kroz Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uvedu dodatne sankcije Severnoj Koreji.

Ta odluka dolazi nakon što je Pjongjang testirao nekoliko projektila, izjavila je ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild.

“SAD predlažu sankcije UN, nakon što je Severna Koreja ispalila šest balističkih raketa od septembra 2021. godine, što je predstavljalo kršenje rezolucija Saveta bezbednosti”, navela je Tomas-Grinfild na Tviteru.

U sredu su SAD unilateralno uvele sankcije Pjongjangu zbog testiranja projektila, a takodje su i šest državljana Severne Koreje, jedan Rus i ruska kompanija, stavljeni na crnu listu, preneo je Rojters.

Oni su optuženi da su iz Rusije i Kine nabavljali materijal za raketni program.

Anonimni američki diplomata izjavio je da su SAD predložile da pet pojedinaca takođe budu pod putnom zabranom UN, i da im se zamrzne imovina.

Ovaj predlog, ukoliko se usvoji, treba da bude odobren konsenzusom 15 članica Odbora SB UN za Severnu Koreju, medju kojima se nalaze Rusija i Kina. “Nastavićemo da koordiniramo sa partnerima, da pripremimo imena još tri pojedinaca i entiteta za koje SAD veruju da UN treba da razmotri o njima”, dodao je diplomata.

Danas objavljeno

Banjaluka: Pijani vozač bježao od policije i ugrožavao građane

M.

Poruka iz Pekinga: “Ne dolivati ulje na vatru”

M.

Terzić: Više o požaru u fabrici “Sava” nakon istrage

M.

Ostavite komentar